Gasztro

Bulgurral töltött padlizsán – mennyei recept

Ha unod a rizses ételeket, és kipróbálnál valami különlegeset, akkor ez a bulgurral töltött padlizsán épp neked való. A török konyhából kölcsönzött páratlan ízvilágban nem fogsz csalódni, ráadásul a recept elkészítése sem különösebben bonyolult feladat.

Különleges ebédet, vacsorát készíthetsz padlizsánból és bulgurból. Próbáld ki ezt a könnyű húsmentes receptet, a töltött padlizsánt kínáld joghurtos mártogatóssal. Ha eddig nem különösebben kedvelted volna, ezután biztosan megszereted a bulgurt.

A bulgurral töltött padlizsán hozzávalói

  • 2 kisebb padlizsán
  • 10 dkg bulgur
  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál zöldhagyma
  • 4 ek. olívaolaj
  • 1 ek. köménymag (elhagyható)
  • 1 ek. apróra vágott friss koriander (vagy 1 tk. szárított)
  • 1 citrom kifacsart leve
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 dkg szeletelt mandula (elhagyható)
  • 5 dkg gránátalma (elhagyható)

A mártogatós hozzávalói

  • 1 pohár görög joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. összevágott friss koriander
  • ízlés szerint só, bors

Így készül a bulgurral töltött padlizsán

Forralj kétszeres mennyiségű vizet, öntsd bele a bulgurt, majd fedő alatt hagyd 20 percig állni.

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra. Vágd ketté az alacsony kalóriát tartalmazó padlizsánokat, távolítsd el a végeket is. Éles késsel kb. 1 cm szélesen a szélektől, vágd körbe és kapard ki a belsejét. Kenegesd át mind a négy “padlizsáncsónak” belsejét olívaolajjal, fóliával lefedve told a sütőbe, és süsd 20 percig.

Az olívaolajon pirítsd meg a vöröshagymát, dobd rá a padlizsánok kikapart belsejét, a zúzott fokhagymát, ízlés szerint sózd, borsozd. Főzd puhára.

Az elkészült bulgurt, ha szükséges, szűrd le. Öntsd hozzá az elkészült padlizsánt. Add hozzá a karikákra vágott zöldhagymát, a felaprított koriandert, a citromlevet, 1 ek. olívaolajat. Jól keverd össze a tölteléket.

Vedd ki a sütőből, majd a bulguros töltelékkel töltsd meg a padlizsánokat. A sütő hőfokát vedd le 200 fokra. A töltött padlizsánokat told vissza 15 percre a sütőbe. 5 perccel a sütés vége előtt szórd meg a mandulaszeletekkel.

Készítsd el a joghurtos öntetet. A hozzávalókat keverd a görög joghurthoz. A sütőből kivett bulgurral töltött padlizsánokat locsold meg a joghurtos öntettel, kínálj mellé gránátalmát.

Bulgurral töltött padlizsán - mennyei recept

További bulgurral készített étel receptje az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top