Gasztro

Fagykár: oda az eper is

A hazai epertermés harmadát vitte el az április végi fagy, és a májusi esők tovább ronthatják az idei eperkínálatot. A szezon már beindult, de az árak a korábbi évekhez képest jóval magasabbak lehetnek.

Az eperszezon a napokban indul be igazán, és vélhetően május végéig, június közepéig kitart. A következő hetek időjárása ugyanakkor sorsdöntő lehet, ugyanis ha az április végi fagy mellé – amely jócskán betett az idei termésnek – megérkezik a májusi hűvös és esős idő, az már óriási károkat okozhat a szabadföldi epertermelésnek. Könnyen előfordulhat, hogy kevés lesz idén az eper.

Somogy megyében termelik a legtöbb epret, ezeken a földeken a termés 60-80 százalékát vihette el a hideg. Országos szinten a kár 30 százalékosra becsülhető. Jó minőségű magyar eper 1500 forint alatt még alig kapható a piacokon.

A szabadföldi eper termelésének nagyobb problémája a jelentős csapadék, amire sajnos az elkövetkező napokban az időjárás-előrejelzések szerint számítani kell. Az eső következtében a gombás betegségek jóval gyorsabban támadnak, ami azt jelenti, ha folyamatosan esik, elrohad a gyümölcs. Márpedig, ha ez bekövetkezik, hiány alakulhat ki a magyar eperből, ami jelentős drágulást okozhat.

A magyar eper árát nemcsak a hazai kínálat, hanem az import gyümölcs is befolyásolja. Hetek óta kapható a hazai üzletekben olasz és spanyol földekről származó eper, kilónkénti ára jelenleg 700 és 1000 forint között mozog – mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A hazai eper ára természetesen folyamatosan csökkenhetne, ha az időjárás nem szólna bele a termésbe. Napos, meleg időben ugyanis robbanásszerűen érik a gyümölcs, így a kínálat is egyre nagyobb, az árak pedig egyre alacsonyabbak – írja a Magyar Idők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top