Gasztro

Minden, amit a Bocuse D’Orról tudni akartál, de nem merted megkérdezni

Május 9–11-én Budapest lesz Európa gasztrofővárosa, itt rendezik ugyanis a Bocuse d'Or világhírű szakácsverseny európai döntőjét. A séfek már készülnek, így mi is összeszedtünk minden fontos információt, amit a Bocuse d'Orról tudni érdemes.

Mi az a Bocuse d’Or verseny?

A Bocuse d’Or (Concours mondial de la cuisine) a világ egyik legrangosabb (ha nem a legrangosabb) szakácsversenye, melyet kétévente rendeznek meg Lyonban, a SIRHA Nemzetközi Szálloda, Vendéglátás és Élelmiszer-kereskedelmi Kiállításon.

A Bocuse d’Or ötletét 1985-ben egy lyoni kiállításon Paul Bocuse, a kiállítás akkori elnöke fogalmazta meg. Úgy érezte, jó lenne a gasztronómiai szakkiállítás ideje alatt egy-egy melegkonyhás szakácsversenyt tartani, amely jelentős mértékben hozzájárulhatna a szakma fejlődéséhez, a minőség fenntartásához, és folytonosságát is biztosíthatná. Gondos előkészületek után a versenyt először 1987-ben rendezték meg.

Magyarországról elsőként 2013-ban Széll Tamás jutott ki a világdöntőre, és 10. lett a 24 versenyző között, 2014-ben Molnár Gábor és csapata indult, ők a 13. helyen végeztek.

A világdöntőre Európából 11 szakács juthat ki, akiket mindig a világdöntőt megelőző évben, egy nagyszabású európai döntő keretein belül választanak ki.

Bocuse d’Or európai döntő és a magyar versenyző

A 2016-os európai döntő rendezésének jogát Budapest nyerte el Bécs, London és Łódź előtt. Május 9–11. között tehát az európai döntőt tartják majd Budapesten, ahol eldől, ki az a 11 európai szakács, aki kijut a 2017-es világdöntőre. A Bocuse d’Or Europe a selejtezősorozat legnézettebb eseménye, a Hungexpóra is közel 10 000 nézőt várnak a szervezők. 

A magyarországi döntőt 2016. február 18-án tartották, ahol hat szakács indult: Pohner Ádám (Sodexho), Szabó László (Olimpia Étterem), Sándor Rodrigo (Costes Downtown), Győrffy Árpád (Kollázs – Four Seasons) és Volenter István (67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár), míg Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem sous-chefje saját jogán indulhatott, mert három éve, a lyoni világdöntőn a tizedik lett. A magyar döntőt Széll Tamás nyerte, így ő képviselheti Magyarországot a jövő heti európai döntőn, Budapesten.

A magyar döntő győztese, Széll Tamás
A magyar döntő győztese, Széll Tamás

Hogy zajlik a verseny?

Az európai döntőben húsz versenyző 5 óra 35 perces kulináris show-n harcol a Bocuse d’Or Europe 2016 győztesének címéért, de nemcsak a győztes, hanem rajta kívül az első 10 versenyző is indulhat majd a 2017-es lyoni világdöntőn.

Bocuse d’Or történetében ez lesz az első alkalom, hogy mindkét versenyétel fő összetevője a vendéglátó nemzet konyhájának alapanyagai közül kerül ki:

  • a halétel alapjául szolgáló dunai kecsege és kaviárja
  • valamint a hústál alapját adó gímszarvasborjúcomb és -gerinc a két főszereplő.

A versenyhez kapcsolódó eseményeken is kizárólag magyar borokat szolgálnak fel.

Az esemény “szabadprogramja” az első fogás, amelyet tányéron kell tálalni, hogy ne távolodjanak el a való világ éttermi szervizétől. A haltányért 20 legendás séfből álló kóstolózsűrinek szolgálják fel, majd rövidesen követi azt egy hatalmas tál az esemény főattrakciójával, a magyar gímszarvasra előírt versenyfeladat eredményével.

Széll Tamás: Sült szarvascomb és gerinc filé, szarvasgombás burgonyapüré, véreshurkával töltött cékla kompót, konfitált sütőtök és homoktövis (Fotó: Bakcsy Árpád)
Széll Tamás: Sült szarvascomb és gerincfilé, szarvasgombás burgonyapüré, véres hurkával töltött céklakompót, konfitált sütőtök és homoktövis (Fotó: Bakcsy Árpád)

A kóstolózsűri tagjainak feladata a versenyzők munkájának értékelése a tálalás, íz, főzési technika, az alapanyagok gazdaságos kezelése és a fogások eredetisége szempontjai alapján.

Széll Tamás: Kecsege garnélával és kagyló veloutéval, karfiol-kaviár tarte, ropogós haltej, uborkasaláta és sárgacékla ravioli (Fotó: Bakcsy Árpád)
Széll Tamás: Kecsege garnélával és kagylóveloutéval, karfiol-kaviár tarte, ropogós haltej, uborkasaláta és sárgacékla-ravioli (Fotó: Bakcsy Árpád)

Hogy születik meg az eredmény?

Széll Tamás: Hústál (Fotó: Bakcsy Árpád)
Széll Tamás: Hústál (Fotó: Bakcsy Árpád)

Két különböző zsűri értékeléséből adódik össze az eredmény. A konyhai zsűri ellenőrzi a versenyzők munkáját a feladatok elvégzése alatt, a kóstolózsűri pedig a végső kóstolási fázisokra koncentrál az asztalnál.

A konyhai zsűri – két szempont alapján – 20 pontot ítél a versenyzőnek. Tíz pont jár a higiéniáért és a konyhai eljárásokért, a további 10 pont pedig a gazdaságos alapanyag-használatért.

A kóstolózsűri – melyet a részt vevő csapatok elnökei alkotnak – összesen 80 pont odaítéléséről dönthet. Negyven pont jár a végső ízért, 20 pont a tálalásért és 10 pont a takarékos anyaghasználatért.

A húsételnél 10 ponttal értékelhető a recept eredetisége, a halétel esetében pedig 10 ponttal jutalmazható annak a titkos összetevőnek a használata, amelyre a verseny előestéjén derül fény.

Eredményhirdetés 2016. május 11-én, 18 órakor lesz, addig is az eseménnyel kapcsolatos híreket a Bocuse d’Or hivatalos oldalán és a magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook-oldalán követhetjük.

Forrás: Wikipédia és Bocuse d’Or Akadémia

Még több cikk a Bocuse d’Orról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top