Gasztro

Mi legyen a tehéntej helyett?

Illetve talán még inkább: mit érdemes? Növényi tejek, laktózmentes megoldások, nem csak vegánoknak.

1. Szójatej

Talán ez volt az első népszerű helyettesítő tejféle, mikor beindult a nagy tehéntej-stigmatizáló mozgalom. Aztán jött a mélyrepülés, és a szója legalább tehénteji mélységekbe került, hormonháztartásra gyakorolt hatása és allergén jellege miatt. Szóval hol az igazság? A szójatej valóban tápláló, sőt állítólag még a szívbetegségeket is megelőzheti, de tény, hogy allergiás reakciókat válthat ki, és még azt is kimutatták, hogy férfiak esetében csökkentheti a termékenységet. Valószínűleg nem mindenkinek ez lesz a legjobb választás.

2. Mandulatej

A mandulatej rusztikusabb, darabos változata egészen különleges aromát adhat a kávénak, persze ez még nem elég ahhoz, hogy kivágjuk érte az összes tehéntejet a hűtőből. Az már inkább, hogy rengeteg benne az E-vitamin, és még a kalória is sokkal kevesebb benne, mint a hagyományos tehéntejben. Viszont egyesek szerint ebben a növényi tejben kevesebb a protein, ezért érdemes lehet odafigyelni ennek pótlására, ha a mandulatej mellett tesszük le a voksunkat.

Mit legyen a tehéntej helyett?

3. Rizstej

Különleges, néha egészen édeskés az íze, és rengetegen esküsznek rá. Elsősorban azért, mert teljesen glutén- és szójamentes, szóval nagyjából semmilyen allergén nincs benne – érzékeny szervezetűek is bátran fogyaszthatják. Üröm az örömben, hogy ennek a tejnek vizesebb az állaga kicsit a hagyományos – vagy akár sok alternatív – tejnél, ezért nem biztos, hogy minden fogást ugyanúgy el tudunk készíteni vele.

Forrás: Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top