Gasztro

Te is lehetsz tortakirálynő!

Ha szeretsz sütni, de a szülinapi tortát mindig inkább cukrászdában veszed meg, akkor ideje, hogy te is kipróbáld, milyen érzés saját készítésű tortával meglepni a szeretteidet. Lehet, hogy elsőre nem lesz tökéletes, de hidd el, ha elkészül, tortakirálynőnek fogod érezni magad!

Természetesen nem a csilivili esküvői tortákkal kell kezdeni  a tortasütést, hanem inkább az ilyen egyszerű, de gyönyörű, házi készítésű tortákkal, mint ez az isteni fehér csokis torta is. 

Fehér csokoládés tejszíntorta

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:

  • 17,5 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 6 db tojás
  • 7 dkg vaj
  • 5 dkg kakaópor

Krém:

  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg fehér csokoládé
  • 2 dl tej
  • 5 dl tejszín
  • 1 dkg zselatin

Díszítés:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • kevés sárgabaracklekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A piskótához a tojásokat a cukorral pár perc alatt habosra verjük (míg kifehéredik és többszörösére nő), majd óvatosan belekeverjük az olvasztott vajat/margarint, végül óvatosan beledolgozzuk a kakaóval összeszitált lisztet. A masszát a tortakarikába öntjük, egyenesen elkenjük a tetejét. 170 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, majd félretesszük, hogy teljesen kihűljön.

 

A krémhez a tejet, a tojássárgáját, a zselatint és a cukrot közepes lángon összefőzzük, a tűzről levéve belekeverjük a darabokra tört fehér csokoládét. Simára keverjük, hagyjuk kihűlni. A piskótát három lapba vágjuk, a formát, amiben sült, oldalt – a formánál magasabb papírcsíkkal – kibéleljük, majd beletesszük az alsó piskótalapot. (A tortát a karikában töltjük, így a krém nem folyik ki az oldalán.) A tejszínt habbá verjük, majd a korábban lefőzött, még langyos alapkrémhez keverjük. Harmadát az alsó piskótalapra kenjük, majd rátesszük a következő piskótát. Erre ismét a krém harmadát kenjük, majd az utolsó piskótalapot is ráhelyezzük. A maradék krémet a torta tetejére kenjük. Legalább 6 órára hűtőszekrénybe tesszük.

 

A díszítéshez egy sima felületű tálcát vagy kartonlapot átlátszó fóliával vonunk be. A fehér csokoládét vízgőzön megolvasztjuk úgy, hogy hígan folyós legyen, de kézmeleg maradjon. Folyamatosan kevergetjük. Levesszük a gőzről, gyakori keverés mellett hagyjuk hűlni. Ha már kezd visszadermedni, de még kenhető állagú, a fóliázott alapon egy késsel elkenjük. Hűtőszekrényben dermesztjük felhasználásig. A tortáról tálalás előtt lehúzzuk a fémkarikát és a papírt. A torta oldalát bekenjük baracklekvárral, és 150 °C-on megpirított szeletelt mandulával beszórjuk. Az elkészített csokoládélapot levesszük a fóliáról, darabokra törjük, ezzel díszítjük a torta tetejét.

 

 

 

Még több torta!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top