Gasztro

Frissen facsart narancsleveket ellenőriztek – ezek a legjobbak!

A frissen facsart narancsleveket ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Kiderült, hogy minden rendben volt-e, és az is, melyik helyek érték el a legjobb eredményt.

A Nébih munkatársai tíz vendéglátóhelyen vizsgálták a frissen facsart narancslevek előállítását és forgalmazását, az alapanyagok minőségét és nyomon követhetőségét. A 160 levett mintából mintegy 3800 paramétert – többek között C-vitamin- és cukortartalmat.

Az elkészítés

A vendéglátóipari terméknek számító facsart narancs készítéséhez mindenhol rendelkezésre álltak az elvárt személyi és tárgyi feltételek. Ilyen kritérium például, hogy csak egészséges és megfelelően képzett emberek dolgozzanak a vendéglátóhelyen, vagy hogy mosható és jó állapotú eszközöket és ivóvíz minőségű vizet használjanak. De akadtak pontatlanságok is: gyakori hiba volt, hogy a dolgozók munka közben ékszert viseltek a kezükön, illetve a gépek takarítása nem volt kellően alapos. Bírságot végül nem szabtak ki a szakemberek, mivel a vállalkozások – együttműködve a hatósággal – a lehető legrövidebb időn belül kijavították a hiányosságokat.

Az alapanyag

 

Az ital alapjául szolgáló narancsot is ellenőrizték a felügyelők. A friss beszerzést igazoló dokumentumok mindenhol rendelkezésre álltak, tehát a nyomon követhetőség megfelelő volt. Sem a gyümölcsök tárolásával, sem azok minőségével nem akadt probléma, az ellenőrök sehol sem találtak romlott, sérült, penészes narancsot.

A helyszíneken vett 160 mintából érzékszervi, mikrobiológiai, toxikológiai, analitikai és növényvédőszer-maradék vizsgálatokat végeztek a Nébih laboratóriumában.

A teszt során vizsgált narancslevek egyike sem tartalmazott kórokozó baktériumokat. Két enterovírus, a Hepatitis A és Norovírus jelenlétét is vizsgálták, a narancsok héján és a narancslevekben egyaránt, amely megnyugtató, azaz negatív eredménnyel zárult.

A legjobbak

A teszt végső sorrendje a helyszíni szemle, az érzékszervi értékelés, és a mikrobiológiai eredmények alapján alakult ki. Az élen a Gerbeaud Cukrászda terméke végzett. Második helyezett a Cortesi WestEnd-ben működő üzlete, míg harmadik a Marché Restaurant (M0 Alacskai pihenő) frissen facsart narancsleve lett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top