Gasztro

Nem méregtelenítenek a gyümölcslékúrák

A gyümölcs- és zöldséglevek segítségével történő méregtelenítő kúrák népszerűsége a csúcson van, híres emberek esküsznek rá, wellnessközpontok kínálják szolgáltatásként, és egyre-másra tűnnek fel a szép színes – és jellemzően túlárazott – készítmények, amelyek ezt a célt szolgálják. A probléma csak annyi, hogy a módszer nem működik, meg is mondjuk, hogy miért.

“Az embereket nagyon érdekli a méregtelenítés, de amikor megkérdezem tőlük, hogy pontosan milyen méreganyagoktól szeretnének megszabadulni, nem igazán tudják a választ” – mondta a New York Timesnak adott nyilatkozatában dr. James H. Grendell, a Winthrop University Hospital gasztroenterológiai osztályának vezető főorvosa. “Még nem találkoztam olyan emberrel, aki meg tudta volna mondani, hogy milyen mérget szeretne ezen a módon eltávolítani a szervezetéből.”

Méreganyagok valóban léteznek, az orvosok többsége jellemzően úgy azonosítja ezeket, mint olyan anyagok, amelyek a testbe bekerülve károsíthatják a szervezetet – például gyomirtók, ólom vagy fagyálló –, illetve olyan anyagok, amelyek nagy mennyiségben a szervezetbe jutva okoznak károkat, ilyen például az alkohol.

A gyümölcs-, és zöldséglé egészséges és jó - csak éppen nem méregtelenítésre (Fotó: Tumblr)
A gyümölcs- és zöldséglé egészséges és jó – csak éppen nem méregtelenítésre (Fotó: Tumblr)

A jó hír az, hogy a testünk megfelelően fel van készítve arra, hogy ezekkel a méreganyagokkal megküzdjön. “Az emberi test felépítése, illetve több szervünk is gondoskodik a salak- és méreganyagok kiválasztásáról és eltávolításáról” – tette hozzá dr. Grendell.

A méregtelenítés javát a vesék és a máj végzi azáltal, hogy kivonják a vérből az oda nem való anyagokat, és azokat vizelet, illetve széklet formájában a szervezet üríti. Dr. Grendell szerint ezért is különös a feltételezés, hogy a gyümölcslé fogyasztása hogyan avatkozna be ebbe a folyamatba.

“Tudományos bizonyíték nincs rá, hogy a gyümölcslékúra, vagy bármilyen más élelmiszer fogyasztása összefüggésben áll-e a méreganyagok kiválasztásával” – magyarázta a szakorvos.
Természetesen azt az orvos is cáfolta, hogy a vitamindús levek fogyasztása kártékony hatású lenne, azonban arra figyelmeztet, hogy érdemes kételkedni a bármiféle élelmiszernek tulajdonított áldásos hatásokban, amennyiben azokat tudományos módon nem igazolták.
Grendell véleményét osztja dr. Antoinette Saddler, a George Washington University orvosi karának gasztroenterológusa is. Miután a New York Times kérésére beleolvasott a méregtelenítő kúrákat népszerűsítő tucatnyi blogposztba, értetlenségének adott hangot az azokban foglaltakkal kapcsolatban.

Az egyik ilyen bejegyzés szerint a gyümölcslékúra pihenteti a gyomrot. “De vajon miért lenne szüksége a gyomornak pihenésre” – tette fel az első kérdést. Egy másik állítás szerint a gyümölcslé fogyasztásának jótékony hatása, hogy a gyomor kevesebbet dolgozik emésztés közben.

“Ki mondta, hogy ez jó bármire is?” – fogalmazott meg újabb kérdést a látszólag légből kapott érvvel kapcsolatban. Egy újabb poszt azt ígéri, hogy az ilyen kúrák segítségével a szervezet többet tud elraktározni a méregtelenítéshez szükséges alapanyagokból.
“Már azt sem értem, hogy ez a mondat önmagában mit jelent” – fakadt ki a szakorvos.

Egy szónak is száz a vége: nem állítjuk, hogy gyümölcs- és zöldségleveket fogyasztani ne lenne egészséges, az azonban legalábbis megkérdőjelezhető, hogy a méregtelenítéshez bármennyi köze lenne az ilyen leveknek. A méregtelenítéssel egyébként is érdemes vigyázni, ugyanis, ahogyan korábban is írtuk, ezzel akár még bajt is okozhatunk saját magunknak.

További cikkek az egészségünkkel kapcsolatos tévhitekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top