Gasztro

Nagy a zűr a magyar alma körül

Szinte kiszorult a magyar alma a hazai piacról. A termelőknek most áron alul kell eladniuk a hűtőházakban felhalmozott nagy mennyiséget.

Több tízezer tonna magyar alma áll a hűtőházakban, a gazdák ugyanis úgy gondolták, tavasszal jobb áron tudják majd eladni, de a lengyel almával nem számoltak. Lengyelországban ugyanis csaknem egymillió tonna alma halmozódott fel, amit nagyon olcsón értékesítettek többek között a magyar piacon is, ahonnan így a hazai alma csaknem kiszorult.

Ledó Ferenc a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a hirado.hu-nak azt mondja, a lengyelek már látták, hogy ezt a mennyiséget nem fogják tudni eladni, ezért hirtelen dömpingáron (70-90 forintért) elárasztották Európát, így a hazai alma nemcsak Magyarországról, de Romániából is kiszorult.

Pórul jártak a magyar almatermelők

A magyar gazdáknak több lehetőségük van, de egyik sem túl kedvező. Ha tovább tárolják az almát, számolniuk kell a minőségromlással, és a tárolási díj is nő. Megpróbálhatják konzervüzemeknek eladni a gyümölcsöt, de úgy csak 20-50 forint lesz a felvásárlási ár. Vagy eladhatják most 70-90 forintért, amit korábban keveselltek, ezért vártak tavaszig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top