Gasztro

Készíts sajtot házilag! Egyszerűbb, mint gondolnád!

Imádod a friss sajt illatát és ízét? Ha legszívesebben végigkóstolnád a termelői piacok teljes sajtkínálatát, és szívesen megtanulnád, hogyan készítheted el a legfinomabb sajtokat, akkor a sajtkészítés mesterségét neked találták ki.

A házi sajt készítése nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Érdemes kipróbálni, és ha egyszer elkészül az első házi sajt, onnantól kezdve kinyílik a világ, úgy variáljuk az ízeket, ahogy csak szeretnénk.

Így készül a házi sajt

Hozzávalók:

  • 2 liter tej
  • 2 ek. jó minőségű, 6%-os alma- vagy fehérborecet
  • 2 ek. só

A tejet tegyük fel a tűzre, és amikor forr, rakjuk bele a 2 evőkanál ecetet, valamint 2 evőkanál sót, amire a tej összeugrik. Amíg teljesen be nem csomósodik, lassú tűzön kevergessük, majd öntsük le róla a savót, és a megmaradt túrót rakjuk bele egy tiszta vászonba. Az egészet tekerjük össze, nyomjuk ki belőle a benne maradt levet, savót, és legalább 1 órán át hagyjuk lógatva csöpögni. Ezután tegyünk rá egy súlyt, hogy sajt formájúra nyomódjon össze, és 1-2 órán át hagyjuk így. Máris kész a finom, friss házi sajtunk, amely önmagában is nagyszerű étel, de salátákhoz is ajánlom.

A fűszerek variációja végtelen. Még a kicsöpögtetés előtt kell belekeverni őket a levéről leöntött túróállagú masszába. Csináltam már fokhagymás sajtot (2 literhez mehet 3-4 gerezd lereszelt vagy átnyomott fokhagyma), snidlingest, korianderest, őrölt borsosat, rozmaringosat, bazsalikomost és kaprost. De készíthetjük citromfűvel, lestyánnal, oregánóval, kapribogyóval vagy az általunk kedvelt – és természetesen a sajthoz illő – fűszerrel, esetleg fűszerek keverékével. Kínálhatjuk pékáruval, magában olívabogyóval, paradicsommal, friss zöldségekkel.

Készíthetünk krémes sajtgolyókat is! Natúr joghurthoz egy kis tejszínt adunk, elkeverjük, majd tiszta gézen/konyharuhán lecsöpögtetjük 2 napon át. Ezt is ízesíthetjük zöld fűszerekkel, elkeverhetjük sültpaprika-krémmel és dióval, vagy kigombócozhatjuk, és marináddal nyakon öntve ajándékba is adhatjuk

Készíts sajtot házilag! Egyszerűbb, mint gondolnád!

Sajtkészítés magas szinten

Ha pedig szeretnél profi sajtkészítő lenni, arra is van lehetőség. A sajtkészítés egy bárki által megtanulható szakma, ha imádsz kísérletezni, új ízeket felfedezni, vagy ha éppen a kézműves sajtok a gyengéid! Persze, az sem árt, ha elhívatott vagy, és van energiád végigkísérni a több órás munkafolyamatokat!

De miért is jó házilag készíteni a sajtot? Egyrészt, mert így tudod, hogy miből van. Egészséges alapanyagokkal dolgozhatsz, amelyeket te választasz ki, szerzel be. Az üzletekben kapható sajtok egy része sok olyan adalékanyagot tartalmazhat, amelyre nincs szüksége a szervezetednek. Ha tudod, honnan származik a tej, biztos lehetsz a minőségben is. Érdemes tehát egy kis kutatómunkát végezni, és találni egy olyan gazdaságot vagy piacot a közelben, ahol friss, házi tejet vásárolhatsz.

Tejkisokos kezdő sajtmestereknek:
1. Nézd meg, kitől veszed! A házi tejet árusítóknak jól látható helyen ki kell függeszteniük a tej összes paraméterét!
2. A tej tárolása 5-6 °C fokon történjen!
3. A hűtőlánc ne szakadjon meg! Ez annyit jelent, hogy a tejnek a vásárlás után minél hamarabb a hűtőbe kell kerülnie, vagyis ne utaztassuk át a városon.
4. Fogyasztás előtt mindig forraljuk fel a nyers tejet.
5. Nagyon tiszta porcelán- vagy üvegedényben tároljuk!

Ha Te magad készíted a sajtot, annyifélét próbálhatsz ki, amennyit csak szeretnél, szokatlan és izgalmas ízekkel, fűszerekkel, és ha elég gyakorlatot szereztél egy sajtkészítő tanfolyamon, különféle technológiákkal is kísérletezhetsz” – árulta el Lázár Imre, a Focus Oktatóközpont vezetője.  Ráadásul nem kell ezentúl azon törnöd a fejed, hogy mit adsz ajándékba a szeretteidnek. A kézműves sajt olyan meglepetés, ami garantáltan sikert arat szinte mindenkinél, ráadásul  – a sokadik doboz bonbonnal ellentétben – biztosan elfogy. “Ha több sajtot készítesz, mint amennyit elfogyaszt a család, el is cserélheted más kézműves termelőkkel, ha pedig a sajtkészítés több, mint hobbi, vállalkozást is indíthatsz.” A tanfolyamon az Élelmiszeripari vállalkozások működtetése nevű modulban sok hasznos gyakorlati ismeretet szerezhetsz arról, hogyan indítsd el a saját céged.

Lássunk még két egyszerű receptet!

Újhagymás tehéngomolya

Hozzávalók:

  • 8 dkg só
  • 0,5 dl (10 %-os) ecet
  • 2 l (házi) tej
  • 5-6 szál újhagyma
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tejet elkeverjük a sóval, takaréklángon, folyamatos kevergetés mellett 

20 percig melegítjük, forrnia nem szabad. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne az ecetet, majd 20-25 percig állni hagyjuk, ekkor túrósodni kezd a tej. Konyharuhával vagy nagyméretű steril gézlappal kibélelünk egy nagy szűrőt, óvatosan beleöntjük a túrósodott tejet, nagyon óvatosan kinyomkodjuk a savót. A megpucolt újhagymát apróra daraboljuk, elkeverjük a túrómasszával. A konyharuha széleit összekötjük, átszúrunk rajta egy fakanalat, majd az egészet úgy támasztjuk meg egy tálban, hogy az alja ne érjen a tál aljához. 2-3 napon keresztül hagyjuk magától csöpögni hűvös helyen, időnként leöntjük alóla a lecsöpögött savót. A savót kelt tészták készítésénél felhasználhatjuk.  

155 kcal/adag (8 adag esetén)

 

Tejszínes-fokhagymás krémsajt

Hozzávalók:

  • 3 csapott kávéskanál só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 50 dkg natúr joghurt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tejszínt elkeverjük a joghurttal. A fokhagymát egészen apróra zúzzuk, a tejszín és a joghurt keverékéhez adjuk, megsózzuk. Egy mély tálat kibélelünk konyharuhával (tehetjük először szűrőbe), és beleöntjük a joghurtot. Szorosan összekötjük a konyharuha széleit, a csomónál átszúrunk rajta egy fakanalat, majd a fakanalat egy tál szélére rakjuk úgy, hogy a rajta lógó gömböc alja ne érjen a tál aljába. Hűtőbe tesszük csöpögni, és másfél nap után nagyjából 20 dkg kenhető krémsajtot kapunk. 

Tipp 

A natúr krémsajtot erre a célra rendszeresített tüllön vagy más finom szövésű anyagon keresztül szűrhetjük, csöpögtethetjük.

 

 

 

Még több sajt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top