Hungarikum lehet az Egri Bikavér

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Egy országgyűlési képviselő azt javasolja: legyen az Egri Bikavér is hungarikum. Korábban is felvetődött már az ötlet.
2016. 03. 25. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Az Egri Bikavér hungarikummá nyilvánítását kezdeményezi Nyitrai Zsolt, Eger és térségének fideszes országgyűlési képviselője.

A képviselő szavai szerint az Egri borvidék jeles terméke megfelel a hungarikum leírásában szereplő meghatározásnak: a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. Első lépésként a Magyar Értéktár részévé kell tenni az Egri Bikavért, majd ezt követően lehet kezdeményezni a hungarikummá emelését.

Ebből adnak el a legtöbbet

Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke az MTI kérdésére elmondta: bár már korábban is felvetődött az Egri Bikavér hungarikummá minősíttetésének gondolata, konkrét lépések nem történtek az ügyben, pedig egy ilyen döntésnek komoly marketingértéke van.

Az elmúlt évben a mintegy 5600 hektáros borvidéken 35 termelő 62,5 ezer hektoliter Egri Bikavért készített. Ebből 62 ezer hektoliter „klasszikus” besorolású bikavér volt, a többi „superior”, illetve „grand superior” minősítést kapott. Az Egri Bikavérek zöme hazai piacon talál vevőre – mondta Pál Sándor. A száraz palackozott vörösborok közül egy márkanév alatt az Egri Bikavérből értékesítik a legtöbbet Magyarországon – tette hozzá Tarsoly József egri hegybíró.

Címkék: hungarikum bor
Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus