Gasztro

10 dolog, ami miatt 17 éve imádjuk Jamie Olivert

Milliók főznek receptjeiből, szinte minden évben kiad egy új könyvet, fittebb, mint valaha, és hamarosan Magyarországon is éttermet nyit. Igen, kedvenc sztárséfünkről, Jamie Oliverről van szó.

1. Úgy főz, mintha az lenne a világ legegyszerűbb dolga. Tesz-vesz-magyaráz, és már kész is az étel, ami nemcsak finom, de szép is. Nyilván ebben jó sok ember (háttér)munkája benne van, de akkor is! Mások is nagy stábbal dolgoznak, mégsem sikerül mindenkinek ennyire magától értetődővé tenni a főzést. Elég megnézni 1-2 Jamie-műsort, és bárki elhiszi, hogy képes egy komplett karácsonyi menüt összeállítani. 

10 dolog, ami miatt 17 éve imádjuk Jamie Olivert

2. Mert a könyvei gyönyörűek, és nemcsak gyönyörűek, de nagyon tartalmasak is. Rengeteg recept és fantasztikus (étel, és hangulat) fotó szerepel bennük. Látszik, hogy nem sajnált sem időt, sem pénzt, sem energiát egy könyvből sem, nincsenek megúszós megoldások, gyenge munkát nem ad ki a kezei közül. 20 könyve jelent meg angolul (ebből 9 magyarul is), és bár persze látszik a fejlődés az ő könyvein is, már a legelső könyve is annyi jó receptet tartalmaz, hogy nem érdemes a felső polcra tenni. Még akkor is igaz ez, ha sok olyan receptje van, amihez itt Magyarországon (és főleg vidéken) nehéz/lehetetlen beszerezni a hozzávalókat. Van annyi jó receptje, hogy ennyi simán belefér. 

3. Mert a Jamie természetesen (Jamie at home) olyan tökéletesen ki lett találva, hogy azóta csinálhat – majdhogynem – bármit, mi már örökre szeretni fogjuk. Az egész műsor hangulata, a design, az ételek, a zene, a betűtípus, a jó tanácsok és minden, ami azt a műsort és könyvet körülveszi, tökéletes volt. Sikerült úgy átadnia a vidéki élet és a saját zöldség-gyümölcs termesztés örömeit, hogy még a 14 emeletes panel garzonjában is úgy érezte a néző, hogy most azonnal ültet 1-2 fűszernövényt.

 

4. Mert Jamie YouTube-csatornája, a FoodTube is egy aranybánya. Rengeteg recept felkerül a FoodTube-ra, Jamie-től és vendégszakácsoktól egyaránt, és úgy ahogy van, az egész nagyon profi. Elég egy receptet keresni, és máris oda az egész délután. Azon kapod magad, hogy besötétedett, és megnéztél 40 receptet, és már indulsz is a boltba, hogy vacsorára el is készülj valamelyik szuper egyszerű (vagy legalábbis annak látszó) recepttel. Így jártam ezzel itt: 

Hozzávalók:

  • 2 db konzerv vörös bab (400 g/konzerv)
  • 1 db konzerv darabos paradicsom
  • BBQ szósz
  • 10 dkg cheddar sajt
  • pici olaj
  • 2 szelet hátszín vagy más hús
  • só, bors, pirospaprika
  • pici olaj
  1. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, közben a babot lecsepegtetjük. Ha az olaj forró, ráöntjük a babot és pár percig pirítjuk. Meg-megkeverjük, hogy ne égjen oda, de ha egy picit repedezik, pirulgat, az nem baj. Hozzáadjuk a szószt, elkeverjük, majd ráöntjük a paradicsomot és összeforraljuk. A végén ráreszeljük a cheddar felét és belekeverjük.
  2. Ha besűrűsödött, akkor átöntjük egy olyan sütőtálba, ami bírja a sütőt is, ráreszeljük a maradék cheddart és 200 fokon sütjük 15-20 percig.
  3. Közben a húst is előkészítjük és amikor a bab már majdnem teljesen kész van, akkor megsütjük: szóval a húst bedörzsöljük sóval, borssal  és pirospaprikával (plusz esetleg kakukkfűvel), egy picit olajat hevítünk egy serpenyőben, majd ráhelyezzük a hússzeleteket és percenként forgatjuk, kb. 4 percen keresztül. Ha kész, pihentetjük 3 percig egy jénaiban lefedve, majd szeletelve tálaljuk.
10 dolog, ami miatt 15 éve imádjuk Jamie Olivert

5. Mert olyan figurákat is megismertünk általa, mint a kedvenc új Jamie-nk, Donal Skehan, vagy a vicces – és nagyon ügyes – Gennaro Contaldo, hogy csak a két leghíresebbet említsük. 

6. Mert még most, 40 évesen is van benne valami, ami miatt olyan, mint a szomszéd fiú. 17 évvel és sok-sok millió fonttal az indulása után is tud úgy műsort csinálni, hogy látszik a lelkesedés rajta. Nem lépett hátra, továbbra is ott van, “pörög”, és szállítja a jobbnál jobb műsorokat, videókat, recepteket. Főzött már az amerikai elnöknek és a világ vezető politikusainak, Vilmos és Katalin gyermekeit pitével és tortával köszöntötte, ha könyve jelenik meg, akkor más könyvnek szinte esélye sincs a brit best seller listákon, és ő még most is ugyanolyan lelkesen készíti a főzős műsorait, mintha az első saját autójára gyűjtene az adás bevételeiből.

7. Mert – bár nehéz elképzelni, hogy jut ideje a rengeteg munkája mellett rájuk – nagyon fontos számára a család. Feleségével Joolsszal 18 éves kora óta van együtt, és úgy tűnik, hogy a kapcsolatuk kiállta a világhír próbáját is. Négy gyerekük van, akik időről-időre a műsorokban is feltűnnek – és természetesen szupercukik olyankor:) 

Íme Jools a Family Food Tube csatornán, és Jamie kisfia, ahogy épp BBQ-szószt készít apukájával. 

8. Mert fontos ügyeket is felkarol, mint amilyen a gyerekek iskolai étkeztetésének egészségesebbé tétele vagy a Fifteen Apprentice program, amelyben nehéz sorsú fiataloknak ad lehetőséget, hogy éttermében dolgozzanak. 

9. Mert úgy süt pizzát, hogy akárhányszor látjuk ezt az adást, minden egyes alkalommal pizza készül nálunk is utána. 

10. Mert nem lehet nem szeretni. Bloggereinket is megkérdeztük, ők miért szeretik Jamie-t: 

“Bolondos, kreatív, és elhiteti velem, hogy tényleg 10 perc, ami igazából 50” – a Pink Dust bloggere.

“Mert a felesége PCOS-es, mégis született 4 gyerekük” – 160gramm bloggere.

“Elsősorban a stílusa miatt szeretem, laza, szórakoztató módon főz. Élmény a műsorait nézni. Olvastam az életrajzi könyvét is, talpraesett kiskölyök volt már gyerekkorában is. 4 szakácskönyve és számos Jamie magazin megvan, ezeket is szoktam olvasgatni, lapozgatni. Egy az egyben nem készítem el ezeket a recepteket így, általában ötleteléshez használom” – a Receptguru bloggere.

“Egyszerűen imádom a stílusát” – a Zsuzsi finomságai bloggere.

“Bírom a lazaságát, a kreativitását és a titok szerintem a – jó értelemben vett – egyszerűségében rejlik” – az Álom.Íz.Világ bloggere.

“Szenvedéllyel főz és roppant kreatív. Hisz abban, hogy amit csinál az jó, és tényleg az! Tetszik, hogy nemcsak főz, hanem kiáll a jó ügyek mellett például volt az iskolai menza reformja” – a Bonnie konyhája bloggere.

“Az összes sorozata megvan, rengeteg ötletet tudok belőle gyűjteni. Bírom, hogy szereti a családját és büszke a gyökereire. És főleg azért, mert egy vidéki kis srácból így kinőtte magát és mégsem szállt el” – A Tetovált lány konyhája bloggere.

“Jamie laza, stílusos, fiú a szomszédból típus, kreatívan, de mégis egyszerűen főz, mindenkihez szól, és igazi gasztro harcos” – a Pálmafa Project bloggere.

Még több Jamie Oliver recept az NLCafén!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top