Gasztro

5 dolog, amit tudnod kell a medvehagymáról

A nálunk is egyre népszerűbb medvehagymáról gyűjtöttünk össze 5 olyan dolgot, amit mindenképpen érdemes tudni.

A medvehagyma az utóbbi évek egyik legnépszerűbb növényféléje. Mi egyáltalán a medvehagyma, hogyan termesztik, mi mindenre jó? Cikkünkből máris megtudhatod.

1. Mégis mi az a medvehagyma?

Hogy a legmegfelelőbb választ adhassuk, érdemes a kérdést inkább fordítva megközelíteni. Mi nem jellemző a medvehagymára? Nos, a medvehagyma csöppet sem hasonlítható a póré- vagy a mogyoróhagymához, de még a gyöngyhagymához és a tavaszi újhagymához sem, annak ellenére, hogy ránézésre akadnak szembetűnő hasonlóságok.

Formája tekintetében leginkább a mogyoróhagymára hasonlít, ugyanakkor kisebb annál, íze intenzívebb, és a levelei is szélesebbek. Leveleinek illata leginkább a fokhagymáéhoz hasonlítható.

5 dolog, amit tudnod kell a medvehagymáról

2. Miért olyan népszerű a medvehagyma a gasztronómiában?

Valójában senki sem tudja. Talán azért olyan kedvelt, mert a medvehagyma szezonja nagyon rövid, így amikor frissen kapható, minden séf medvehagymás ételeket készít. Ízvilága épp annyira jellegzetes és könnyen felismerhető, mint például a szarvasgombáé. Mivel az első friss tavaszi növények egyike, télre elrakni így lehetetlen, ezért a rövid szezonban mindenki igyekszik a lehető legtöbbet kihozni belőle.

3. Hogyan termeszthető a medvehagyma?

A medvehagyma évelő növény. Kora tavasszal bújik ki a földből, friss leveleit márciusban már gyűjteni lehet. Április-májusban virágzik, és a nyár elejére teljesen elszárad, hogy aztán a következő évben ismét új hajtásokat neveljen. A hűvös, nyirkos talajon, árnyékban érzi magát a legjobban.

4. Tényleg annyira hasonlít a gyöngyvirághoz?

Bizony. Ráadásul épp ugyanolyan körülmények között érzi jól magát, mint a gyöngyvirág. Vadon, erdőkben is jól érzi magát mindkét növény, amelyek levelei megtévesztően hasonlóak. A gyöngyvirág ugyanakkor mérgező, ezért is érdemes nagyon körültekintőnek lenni, ha erdőkben szeretnél medvehagymát gyűjteni. A legegyszerűbben az illatról különböztethető meg a medvehagyma és gyöngyvirág, hiszen míg előbbi erősen emlékeztet a fokhagymára, addig a másik leveleinek alig érezhető az illata.

5. Milyen hatással van a medvehagyma a szervezetre?

A medvehagyma segít a gyomor- és emésztési panaszokon, de kiválóan alkalmas hasmenés vagy épp szorulás ellen is. Enyhíti a fejfájást, a szédülést és a magas vérnyomást. Tisztítja a húgyutakat, a veséket, a hólyagot, és vízhajtó hatást is tulajdonítanak neki.

Fogyasztható burgonyás ételek mellé, remek saláta készíthető medvehagymából, de néhány perc alatt, mint a spenótot megfonnyasztva is nagyon ízletes ételt készíthetünk belőle.

5 dolog, amit tudnod kell a medvehagymáról

Olvass még a medvehagymáról az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top