Gasztro

Az igazi nagyisüti: lekváros bukta házilag

Puha, foszlós tészta, belül finom lekvár: éljen a klasszikus lekváros bukta!

A lekváros bukta igazi nagyisüti. Elég csak a megsárgult lapokon gyöngybetűkkel feljegyzett receptre és az óriási adag szuperpuha lekváros buktákra gondolnunk, és már vissza is repültünk az időben gyerekkorunk legszebb napjaihoz. Családi történetek és komoly nosztalgiahullám jár egy igazán jól sikerült bukta mellé, és bár lehet, hogy soha nem fogunk tudni olyan tökéletes buktát készíteni, mint a nagyik, azért akadnak sikeres próbálkozásaink. Mint például ez itt.

A jó bukta puha, foszlós, tökéletes benne a tészta-lekvár arány, és a lekvár nem folyik, hanem kemény, sűrű benne. Hogy ez sikerüljön, be kell tartanunk a kelt tésztákra jellemző szabályokat: figyeljünk rá, hogy a tej ne legyen forró, a lisztet szitáljuk át, és a kelesztési időket tartsuk be. Nehéz megállni, de ne tegyünk a közepébe túl nagy adag lekvárt, mert különben kifolyik, és nem lesz tökéletes a bukta-élmény.

A hagyományos bukta barack- vagy szilvalekvárral van töltve. Bármelyiket is használjuk, érdemes a keményebb, sűrűbb állagú lekvárt választani, mert a túl híg könnyebben kifolyik. Készülhet a lekváros bukta mellett csokis, almás, vagy akár mazsolás-túrós bukta is, de nemcsak a tölteléket, hanem magát a tésztát is feldobhatjuk, ha a liszt egy részét darált dióval, mákkal vagy darált mandulával helyettesítjük. Lehet, hogy az új ízekkel éppen mi teremtünk majd új hagyományt a családban.

 

Az igazi nagyisüti: lekváros bukta házilag

Hozzávalók 12–16 db-hoz:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 3 dl tej
  • 6 dkg vaj megolvasztva
  • 5 dkg porcukor
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 10-15 dkg sűrűbb barack- vagy szilvalekvár

A tetejére:

  • 1 tojás

Kattints tovább a teljes recepthez >>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top