Gasztro

Hétvégi menü lustálkodós hosszú hétvégére

Ha hét közben nincs is idő a konyhában pepecselni, hétvégén – és különösen hosszú hétvégén – jobban ráérünk, így most akár olyan finomságok is elkészülhetnek, amikre máskor nem szánjuk rá az időt.

Ha nagy kirándulást terveztek a hétvégére, akkor persze most is elő lehet venni a gyors fogásokból álló hétvégi menüt, de ha ráértek, akkor jöhetnek a kicsit időigényesebb ételek is. Előre szólunk, hogy ez nem egy diétás hétvégi menü, de nagyon-nagyon finom! 

Búr kifli házilag

Hozzávalók:

  • 2 db (kettéválasztott) tojás
  • 15 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag leveles tészta
  • pici citromlé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. A kiolvasztott leveles tésztát 40×40 cm-esre nyújtjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját félretesszük, a fehérjét a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a citromhéjat+ pici levet is és elkeverjük.

3. A tésztát 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, minden négyzet közepére kanalazunk egy adagot a diós krémből, feltekerjük, majd a végeit kicsit begörbítjük, hogy kifliformát kapjunk és kivajazott tepsire helyezzük. A tetejüket lekenjük a félretett tojássárgájávál, picit bevagdossuk, majd sütőbe toljuk és kb 20 percig sütjük. (Amíg a teteje ilyen szép aranybarnás nem lesz).

Lazacos-zelleres rakott burgonya

Hozzávalók:

  • 1 tk. só
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 1 tk. mustár
  • fél citrom leve
  • 70 dkg hámozott fél cm-es szeletekre vágott burgonya
  • 35 dkg tisztított, 2-3 mm-esre szeletelt zeller
  • 3 dl tejszín
  • kevés őrölt bors
  • diónyi vaj
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 4 dl tej
  • 2 tojás
  • 20 dkg vékonyra szeletelt lazacfilé
Kategóriavacsora
Elkészítési idő130 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt előmelegítem 220 fokra, légkeveréssel 200 fokra. A burgonyát összekeverem a zellerrel, közben sózom, borsozom. Egy 25×15 centis tepsit kivajazok, és zsemlemorzsával körbehintem. A zelleres-krumplis keverék felét a tepsibe borítom, erre rárétegzem a lazacot és a petrezselymet. Ráöntöm a maradék zöldség-mixet. Egy keverőtálban felverem a tojásokat, hozzákeverem a tejszínt, tejet, mustárt. Fűszerezem frissen őrölt borssal, szerecsendióval, belefacsarom a citrom levét, majd az egész keveréket a tepsibe öntöm. Kicsit megrázom, lefedem alufóliával, és 90 percig sütöm. Az utolsó 5 percben fólia nélkül sütöm, így megpirítom a tetejét. Hagyom kicsit hűlni, majd  magában fogyasztom. 

 

 

Csirkés paella

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb csirkemell
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 5 dl húsleves
  • 1 kk. sáfrány
  • 1 kaliforniai paprika
  • 20 dkg rizs
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kicsi zöldborsó konzerv (friss is lehet)
Kategóriavacsora
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A felhevített olajra rádobjuk a csirkecsíkokat, megpirítjuk és félretesszük őket. A megmaradt olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, a kockákra vágott paradicsomot, hozzátesszük a csíkokra vágott paprikákat, végül visszarakjuk a sült csirkecsíkokat.

Folyamatosan kevergetjük, sózzuk és borsozzuk, majd hozzáöntjük a húslevest, és beleszórjuk a rizst. Ízesítjük az összezúzott fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel és a sáfránnyal. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót, és húsz perc alatt készre főzzük. Fedő alatt hagyjuk még lefedve pár percet párolódni. Citromgerezdekkel díszítve tálaljuk.

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top