Gasztro

Elegáns péksüteményt készítenél? Süsd meg az aszús-mazsolás zsemlét

Hogy kerül az aszú a zsemlébe? Így!

Vasárnap reggelire, vagy valamilyen ünnepnap reggelére szoktam készíteni ezt a kis zsemlét. Minden hozzávalója igazán ünnepi, de legjobban a rávalóval lehet megkoronázni. Szerencsére mindenféle feltét illik hozzá, mindenki tud olyat rátenni, amitől még ünnepibb, még különlegesebb lesz.

Tavasszal egy kis bodzavirágzselével és füstölt sonkával a legaktuálisabb.

Magyarul ezt a fajta kis kalácsot talán puffancsnak nevezik, de a tésztája hagyományos kalácstészta, csak a folyadék egy része tokaji aszú. Túlzásnak tűnhet a borok királyát tésztába önteni, de rögtön nem lesz az, ha például libamájpástétomot halmozunk az elkészült kalácsokra hagymalekvárral! Illik még hozzá a kapribogyós szardíniakrém, vagy egy jó füstölt lazacszelet is, és persze jóféle házi lekvárral se akármi.

Mint minden kelt tészta, frissen, langyosan a legfinomabb, vagy másnap megpirítva.

Elegáns péksüteményt készítenél? Süsd meg az aszús-mazsolás zsemlét

Hozzávalók 20 zsemléhez:

  • 0,5 tokaji aszú

  • 5 dkg mazsola 

  • 375 g sima liszt

  • 1 zacskó Dr. Oetker Expressz Élesztő
  • 2 nagy tojás
  • 1 ek cukor
  • csipet só
  • 1 dl tej
  • 1 ek puha vaj

Kattints tovább a teljes recepthez >>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top