Gasztro

Hétvégi menü a tavasz jegyében

Lassan, de biztosan jön a tavasz, talán már az időjárás is egyre jobb lesz, ezért hétvégi menünk is a tavasz jegyében készült: snidling, medvehagyma és retek a főszereplő.

Itt a hétvége, irány a piac! A téliesebb hétvégi menüket ideje lecserélni frissebb, üdébb ízekre és fogásokra, jöhetnek tavaszi kedvenceink. Ha viszont épp most készültök a szezon első nagy túrájára, és nincs időtök a konyhában főzőcskézni, akkor is van megoldás: készítsétek el gyors hétvégi menünket.

Kukoricás tojáskrém


Hétvégi menü a tavasz jegyében

Hozzávalók:

  • 4 főtt tojás 
  • 5 dkg vaj 

  • 2 ek. natúr joghurt

  • 1 ek. mustár 

  • 1 tk. kurkuma
  • só, frissen őrölt bors 

  • 1 csokor snidling
  • 1 konzerv kukorica (40 dkg)

 

A főtt tojásokat tisztítsuk meg, majd villával törjük össze. Keverjük hozzá a vajat, a joghurtot, a mustárt, sózzuk, borsozzuk, kurkumával ízesítsük. Keverjük hozzá a lecsöpögtetett kukoricát és az apróra vagdosott snidlinget.

Medvehagymás szűzpecsenye vajas tésztában

Hétvégi menü a tavasz jegyében

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg sertésszűz
  • 1 ek. étolaj
  • 1 tojás
  • 4 darab 10*20cm-es vajas tészta lap
  • 15-20 levél medvehagyma
  • só, bors

A szűzpecsenyét előkészítjük, sózzuk, borsozzuk, kevés zsiradékon körbesütjük. Közben a szűz nagyságának megfelelő vajas tésztát kiterítünk, ráhelyezzük a medvehagymát (ennek hiányában használhatunk más zöld levelű növényt is, például spenótot, mangoldot, kelkáposztát), és beletekerjük az elősütött szűzpecsenyét. A tészta tetejét felvert egész tojással megkenjük, és forró sütőben 200 C fokon 12-15 perc alatt készre sütjük.

Köretként nagyon finom mellé a töltött kelkáposzta, ehhez egy fej káposzta leveleit megfőzzük bő, forró, sós vízben. Kb. 10 cm átmérőjű köröket vágunk belőle, fóliára helyezzük, és a közepébe tölteléket rakunk. Ez úgy készül, hogy apró kockára vágott, kisütött szalonnán 2 evőkanál tejszínnel megpárolunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát (ezt célszerű előző nap elkészíteni és hűtőben kihűteni).

A levelek közepébe kanalazzuk a tölteléket, a fólia segítségével kis gömböket készítünk, amit jó alaposan megkenünk, nehogy a főzésnél víz kerüljön bele. Ha elkészültek, forró vízben 2-3 perc alatt átmelegítjük, majd kicsomagoljuk őket.

 

Reteklevél-pestós tészta fokhagymás sült retekkel

Hétvégi menü a tavasz jegyében

Hozzávalók:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olaj
  • 3 dkg vaj
  • 1 csomag retek

A pestóhoz:

  • ízesítéshez só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 dl olívaolaj
  • 4 dkg dió
  • 1 csomag leveles (csak ha bio!!) retek
  • 8 dkg (fejenként) tagliatelle
  • 4 dkg Grana Padano

Vizet teszünk fel a tésztának. A pestóhoz a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval botmixerrel pürésítjük.

A retket megmossuk, majd nyolcadoljuk. A fokhagymát  megtisztítjuk és lapokra vágjuk. Vajat és olajat melegítünk, majd a fokhagymát megfuttatjuk benne, majd hozzáadjuk a retket és 1 perc alatt megsütjük.

A tésztát, ha kifőztük, átforgatjuk a pestóval, majd a fokhagymás sült retket teszünk a tetejére. 

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top