Ezt a csokis kiflit gyerekek és felnőttek is imádják! Puha, csokis, isteni finomság, amivel jól indulhat bármelyik reggel, különösen akkor, ha reggel sütjük meg a kifliket, és a finom csokis illatra ébred a család. Ha kisebb darabokat készítünk, akkor vendégváró aprósüteményként is megállja a helyét, és szinte biztosak lehetünk benne, hogy már a vendégség alatt el fogják kérni a receptjét.
A kelt tésztákra vonatkozó hármas szabály itt is érvényes: a lisztet szitáljuk át, a tej ne legyen forró, és tartsuk be a kelesztési időket! Formázásnál érdemes előkészíteni egy sütőpapírral bélelt tepsit, és az egyik kinyújtott tésztalapot arra tenni, míg a másik tésztalapot is kinyújtjuk. Hogy szépek legyenek a kiflik, igyekezzünk szabályos kör alakot formázni a tésztalapokból. Ezt úgy oldhatjuk meg a legegyszerűbben, ha kinyújtás után egy nagyobb tányért ráhelyezünk a tésztára, és késsel körbevágjuk azt.
A tölteléket ízlés szerint variálhatjuk: készülhet kakaópor helyett őrölt fahéjjal, de nagyon finom darált dióval és mákkal ízesítve is, ahogy a csokis mogyorókrém és a marcipánkrém is ideális töltelék lehet.
Ha a tésztából kihagyjuk a cukrot, akár sós kifliket is készíthetünk belőle: ebben az esetben fűszeres sajtkrémekkel a legfinomabb, különösen akkor, ha a tetejére még egy kis reszelt sajtot is szórunk.
Hozzávalók kb. 16 db közepes méretű kiflihez:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
- 1 tk. só
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 7 dkg vaj
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 8-10 dkg porcukor
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
A lekenéshez:
- 1 tojás