Gasztro

Popénekesből sztárséf: bemutatjuk az új Jamie-t, Donal Skehant

Egy helyes fiatal srác határtalan lelkesedéssel beveti magát a konyhába, és lassan, de biztosan Európa-szerte megismerik a nevét, sőt már a világhírtől sincs messze. Ismerős történet? Ugyanezt mesélhettük volna 15 évvel ezelőtt Jamie Oliverről is. Ismerjétek meg az új nemzedék egyik nagy tehetségét, Donal Skehant.

A dublini születésű Donal Skehan 29 éves (de 16-nak látszik), és bár tíz évvel ezelőtt popsztárnak indult (2008-ban ő képviselte Írországot az Eurovíziós Dalfesztiválon), mára már az egyik legnépszerűbb fiatal tv-sztárséf Nagy-Britanniában, és hamarosan amerikai karrierje is beindul. Kiskorától fogva érdekelte a főzés, szüleitől – akik éttermeknek szállítottak gyümölcsöt és zöldséget – sokat tanult a különböző ételekről, és mivel egyre jobban érdeklődött a gasztronómia világa iránt, a popszínpadot végül a konyhára cserélte. 

Popénekesből sztárséf: bemutatjuk az új Jamie-t, Donal Skehant

Gasztronómiai karrierje 2007-ben kezdődött, amikor elindította főzős blogját (Good Mood Food), és egyszerű, könnyedén elkészíthető, és gyönyörű fotókkal illusztrált receptjeinek köszönhetően nagyon hamar népszerű lett. Ma már több saját műsora és szakácskönyve is van, amelyekhez maga készíti az ételfotókat is. A zenéléssel időközben felhagyott, azt mondja, a főzés sokkal kreatívabb dolog, nagyobb teret ad az önkifejezésnek, mint egy bandában énekelni.

Most elmondjuk, hogy mi miért szeretjük Donal Skehant.

1. Szeretjük az új Jamie-t, mert az igazi Jamie is szereti az új Jamie-t 🙂

Valójában Jamie Olivernek köszönhetjük, hogy egyáltalán megismerkedtünk Donallal. Az ő műsorában figyeltünk fel rá 3 éve, és rajongásunk azóta sem múlik. Donal számára is Jamie “a példakép” (de sokat inspirálódott egyébként Rick Stein és Nigella műsoraiból is), és az, hogy mostanában egyre többen hasonlítják hozzá és emlegetik úgy, mint az “új Jamie”, egyáltalán nem zavarja, sőt megtiszteltetésnek érzi.

2. Szeretjük, mert “egy közülünk”

Vagy ahogy mondani szokták: olyan, mint a szomszéd fiú (na jó, egy kicsit azért helyesebb :)). De tényleg természetes, laza, sztárallűröktől mentes, nagyon barátságos, közvetlen srác, aki úgy süt-főz, mintha az lenne a világ legegyszerűbb dolga.

Donal ráadásul nem egy tv-stáb “találmánya”, nem úgy lett sikeres, hogy egy castingos rátalált, és rábíztak egy már kitalált műsortervet. Ő alulról építkezett, és így ért el sikereket. Gasztrobloggerként kezdte, aki tehetségével, ügyes helyzetfelismerésével már akkor csodaszép fotókat készített, amikor a gasztrofotózás még nem tartott ott, ahol ma, és már akkor felismerte a saját YouTube-csatornákban rejlő potenciált is, amikor a többség még csak nézte a YouTube-ot, nem használta saját márkaépítésre azt. 2009-ben megjelent az első könyve, majd saját műsora lett, és népszerűsége mára ott tart, hogy épp a napokban költözött el feleségével Írországból Los Angelesbe, hogy szerencsét próbáljanak Amerikában is. 

3. Szeretjük, mert szereti Budapestet

Legújabb műsorában, a Follow Donal to Europe (Kövesd Donalt Európában!) című sorozatban első állomásnak nem mást választott, mint Budapestet, így tavaly júniusban, a Gourmet Fesztivál idején Budapesten forgatott. Az itt készült egyórás budapesti gasztrovideó január elején került adásba Nagy-Britanniában, mi pedig holnap (február 26-án) nézhetjük majd meg a Food Networkön. Addig is íme Donal saját kis videója, amit YouTube-csatornájára készített a budapesti kirándulásról. 

 

4. Szeretjük, mert fantasztikusak a receptjei, és csodaszépek a fotói

Egyszerű, könnyen elkészíthető ételeket készít, de nem hiányoznak a különleges és érdekes ízek sem a konyhájából. Receptjeit többnyire kezdők is könnyen elkészíthetik, érthetőek, követhetőek a leírásai.

Ami viszont már nagyon korán kiemelte a sok-sok gasztroblogger közül, az az, hogy csodaszépek a fotói. Ma már a szakácskönyvek és tv-műsorok mellett hivatásos fotós is, rendszeresen készít ételfotókat ügynökségeknek, és bár a nagyobb munkákhoz vannak már segédei is, a mai napig ő készíti az ételfotókat honlapjára és könyveihez is.

Fáradhatatlan munkamániás: a forgatásokon is rendszeresen készít fotókat, így egy ételről nemcsak egy hivatalos videó készül a műsorba, hanem Donal még gyorsan készít fényképezővel egy szép fotót az ételről, egy minivideót a YouTube-csatornájára, és telefonnal egy fotót az Instagram-, Twitter- és Facebook-oldalára. 

5 dolog, ami miatt szeretjük az új Jamie-t, Donal Skehant
5 dolog, ami miatt szeretjük az új Jamie-t, Donal Skehant

5. Szeretjük, mert kulisszatitkokat is elárul

YouTube-csatornáján olyan werkfilmeket is láthatunk, amelyekből rengeteg apró kis kulisszatitok is kiderül. Olyan, mintha nem lennének titkai. Szeretne mindent megosztani, tudja, hogy ezek is mennyire érdekelhetik a nézőit, ezért nem is fukarkodik a háttérinfókkal. A forgatások kulisszatitkaitól kezdve az ételfotózás trükkjein keresztül a bakikig mindenre volt már példa. Profi minden, de mégis emberi. Itt van például a legutóbbi szakácskönyvének fotózása.

 

+1. Azért a végén megmutatjuk, milyen volt, amikor még a zenéé volt a főszerep az életében. Megegyezhetünk abban, hogy mindannyian jobban jártunk azzal, hogy pályát módosított. 🙂

A fotók forrása: Donal Skehan weboldala

Még több sztárséf az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top