Valentin-nap: hétvégi hódító menü

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Eljött a szerelmesek ünnepe, ami nagy örömünkre most hétvégére esik, így van időnk egy klassz menü összeállítására. Mi adjuk a recepteket, tiétek a dicsőség.

Van, aki a csokoládéban hisz Valentin-naponmások a virágcsokorra esküsznek, mi viszont most is azt mondjuk, hogy egy saját készítésű Valentin-napi menünél nincs jobb ajándék.

Csilis garnéla

Ünnepi falatkák

Hozzávalók 3–5 adaghoz:

  • 3 ek ketchup
  • 1 ek cukor
  • 1 ek fehérborecet
  • 1 ek szójaszósz
  • 1/8-1/2 ek csilipehely
  • 0,5 kg közepes méretű garnéla, megtisztítva
  • 1 ek olaj
  • 1 ek friss gyömbér, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 zöldhagyma, felszelve
  • 1/2 teáskanál szezámolaj

1. Összekeverjük az első öt hozzávalót, majd félretesszük. 

2. Egy nagy serpenyőben vagy wokban 2 percig sütjük a garnélát az olajban.

3. Hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát, további 2-3 percig sütjük, amíg a garnéla élénk rózsaszín nem lesz.

4. Hozzáadjuk a ketchupos keveréket és felmelegítjük. Belekeverjük a hagymát és a szezámolajat. Melegen tálaljuk.

Pulyka petrezselymes-citromos-diós töltelékkel

Valentin-nap: hétvégi hódító menü

Hozzávalók:

  • 4 fej vöröshagyma
  • 8 szelet fokhagyma
  • 10 dkg bacon
  • 1 kg pulykamell
  • pár csipet bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 35 dkg dió
  • pár csipet só

 

A pulykamellet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, kettévágjuk, és kinyitjuk, mint egy könyvet. Fóliával letakarjuk, és kissé kiklopfoljuk, hogy könnyebb legyen megtölteni. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.

A töltelékhez a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd felaprítjuk vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk a tölteléket, és az olajat is belekeverjük. A tölteléket eloszlatjuk a húson, majd feltekerjük. A szalonnát egymásra átlapoltan lefektetjük és ebbe burkoljuk a húst, majd megkötözzük. 3 hagymát megtisztítunk, és negyedbe vágunk. Egy kerámiatálba szórjuk a hagymákat, közepére ültetjük a húst, rálocsoljuk a sört, és fóliával lefedve 200 fokon 1 órát pároljuk, majd a fóliát levéve megpirítjuk rajta a szalonnát. Szeleteljük, krumplipürével, sült zöldségekkel, salátával kínáljuk.

Mini csokitorta kandírozott gyömbérrel

Valentin-nap: hétvégi hódító menü

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 70 g liszt
  • 2 csipet só
  • 3 db tojás
  • 120 g + diónyi (a forma kikenéséhez) vaj
  • 200 g étcsokoládé
  • 170 g porcukor
  • 60 g kandírozott gyömbér

A sütőt 180 °C-ra (gázsütőben 6-os fokozat) előmelegítjük. A kis darabokra vágott vajat és csokoládét a cukorral és a sóval 1-2 perc alatt megolvasztjuk a mikrohullámú sütőben. Beleszitáljuk a lisztet, simára keverjük, és egyenként jól eldolgozva, hozzáadjuk a tojásokat.

Beleforgatjuk a vékony csíkokra vágott gyömbért, amiből előzőleg félreteszünk egy keveset a díszítéshez. Kivajazunk egy tűzálló formát, beleöntjük a masszát, és 20 percig sütjük a sütőben. Akkor jó, ha a közepébe szúrt késre rátapad a krémes csokoládé.

Hűlni hagyjuk, és tálra borítjuk. Kandírozott gyömbércsíkokkal díszítjük.

Még több tipp Valentin-napra:

 

Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus