Gasztro

Mediterrán étrenddel megelőzhető a stroke

A mediterrán diéta áldásos hatásainak listájára újabb elem került fel, méghozzá a stroke megelőzése.

Mediterrán étrenddel megelőzhető a stroke

A zöldségeken, rostokon, halakon és tenger gyümölcsein alapuló mediterrán étrend jótékony hatásait senki sem kérdőjelezi meg – nincs ennél jobb fogyókúra, jót tesz a szívnek, és még az öregedést is lassítja.

Most még egy betegséget írhatunk a listára, amivel a mediterrán diéta hatékonyan dacol: ez pedig a stroke

Az Amerikai Stroke Egyesület szerint az USA-ban minden ötödik halálesetet a stroke okozza – évente 129 000 ember esik áldozatául. A stroke bekövetkeztekor rengeteg idegsejt röpke perceken belül pusztul el, és még ha a véráram helyre is áll a gyors ellátásnak köszönhetően, maradandó károsodást okozhat a beszédben, a légzésben vagy a járásban.

Egy nemrég elvégezett felmérés szerint azonban a helyes étrend és életmód csökkenti a stroke kialakulásának veszélyét. Kaliforniai tanárok életmódját vizsgálva (több mint 100 ezer, 50 év körüli embert) derült ki, hogy azok a nők, akik a leginkább ragaszkodtak a mediterrán étrendhez, 20 százalékkal csökkentették a stroke veszélyét.

De a mediterrán étrendet kampányolja az AHA is, az Amerikai Szív Egyesület. És hogy miért ilyen hatékony ez a diéta? Igazából ugyanazért, amiért az alacsony koleszterinszint és a karcsú vonalak is elérhetők vele, vagyis: a sok friss gyümölcs és zöldség, halfélék, teljes kiőrlésű gabonák, magok és olajak miatt, amelyek tele vannak antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és vitaminokkal. Ezért hozzájárulnak a szív- és érrendszer helyes működéséhez is, vagyis hatékonyan veszik fel a kesztyűt az olyan megbetegedések, mint a stroke ellen is.

Forrás: Lifehack

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top