Gasztro

Nagy fánk-teszt: itt kapod a legjobb fánkokat Budapesten

A farsangi szezon és a fánk műfaja úgy kapcsolódik össze, mint az amerikai rendőrök kedvenc reggelije és a papírpoharas kávé. De hova menjen az ember, ha nem akar édesipari hulladékon nyammogni, hanem minőségi fánkra vágyik? A lista rövid, de annál jobb: íme Budapest legjobb fánkjai.

Azt hiszem, akkor utáltam meg végleg a farsangot, amikor az anyám kitalálta, hogy legyek kelkáposzta. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy valódi kelkáposztaleveleket rögzített a ruhámra gombostűvel, amik egy óra alatt rám száradtak, és mire eljött a jelmezverseny ideje, addigra nemcsak rettenetesen bénán néztem ki, hanem kicsit büdös is voltam, így sajnos Isaura nyert. A fánkot viszont a traumatikus emlékek ellenére nagyon szeretem. Szoktam sütni is, de most arra voltam kíváncsi, mit tudnak a budapesti fánkozók, hova lehet menni, ha nem szeretnénk olajszagban izzadni a konyhában és azon aggódni, hogy megsült-e belül a szalagos fánk. Vagy esetleg szeretnénk lenyűgözni a háztartásban található kiskorúakat színes-cukros dolgokkal. Vagy csak úgy megkívántunk egy vaníliakrémmel töltött klasszikus Bostont. A tesztelésben egy kisebb csapat volt segítségemre, és a koncepció az volt, hogy igyekeztünk mindenhol kipróbálni egy lekvárost, egy Bostont (belül vaníliakrém, kívül csokimáz) valamint a hely által ajánlott, legnépszerűbb fánkot.

Fánki Donut – A legnagyobb

A három tesztelt hely közül a Nagymező utcaiban lehet a legnagyobb fánkokat kapni, egységesen 390 forintért, de megéri ötöt venni, mert akkor valamivel olcsóbb lesz egy darab ára. Itt voltak a legnagyobbak a fánkok és a legédesebbek is. Bár elég izgalmasnak tűnő kombinációkat árulnak, például a sajttortás, amiből azonnal hoztunk is, alapvetően nem a minimalista vonalat követik, sem ízben, sem díszítésben. Minden általunk kóstolt darab túl édes volt a tesztcsapat ízlésének, a tetején inkább cukor-, mint csokimázzal, rengeteg díszítéssel, csokidarabokkal, grillázzsal, ami textúrában és látványban persze izgalmas, de alapvetően inkább csak még édesebbé tette a fánkokat. Bár kinézetre és méretre impozáns fánkokat árul a Fánki Donut, a tesztcsapat szerint egyértelműen itt volt a legnehezebb a fánk tésztája is, valamint a töltelék is inkább porból készült, mint főzött krémnek tűnt. Az itteni mezőnyből a csapat szerint a klasszikus, farsangi lekváros fánk nyert.

Nagy fánk-teszt: itt kapod a legjobb fánkokat Budapesten

Cím: VI. kerület, Nagymező u 6.

The Donut Library – A legszínesebb

Talán a legnépszerűbb fánkozó jelenleg Budapesten, a két üzlet közül az időrendben elsőként nyílt újlipótvárosit teszteltem, kíváncsian várva a csapat többi tagjának reakcióját. Itt volt a legnagyobb a választék, az M&M’s-es fánktól kezdve az egyszerűbbeken át, a szívecske vagy béka alakú Valentin-napi változatokig. Kipróbáltuk a szezonális ajánlatot, a belül málnakrémes, kívül liofilizált málnával szórt szívecskét, és mivel klasszikus baracklekváros sajnos nem volt, így szilvalekváros fánkot tudtunk kóstolni helyette. Az összes tesztelt fánk rendben volt, bár a felnőtt ízlésnek egy picit talán édes, ha gyerekzsúrra mennék, biztosan innen vinnék fánkot, már csak a színek és a vicces formák miatt is. Az árak 290 forinttól indulnak.

Nagy fánk-teszt: itt kapod a legjobb fánkokat Budapesten

Cím:
XIII. kerület, Pozsonyi út 22.
XI. kerület, Karinthy Frigyes út 18.

The Box Donut – A legfinomabb

A The Box nevű fánkozóval kapcsolatban valahogy szkeptikus voltam, talán azért, mert kívülről inkább tűnik gyorsétteremnek, és valahogy a négyszögletes fánkot sem tartottam akkora ötletnek. Nagy hiba volt! Négy fánkot kóstolt a csapat: baracklekvárost, a sóskaramellást (tahiti sóval a tetején) és a két legnépszerűbbet, a karamellást és a triplacsokist hoztuk el. Ez a hely okozta a legnagyobb meglepetést, egyértelműen érződik a jó minőségű alapanyagok használata, és a négy tesztelő közül az egyik még órákkal később is párás tekintettel ismételgette, hogy szerelmes lett egy karamellás fánkba. És tényleg, a sóskaramellás egyszerűen hibátlan, egyöntetűen megszavaztuk nyertesnek. Még a konzervatívabb ízlésű tesztelők is bevallották, hogy bár maguktól soha nem vették volna meg, bármikor azonnal ennének belőle újra, annyira finom. Arról az apróságról ne is beszéljünk, hogy van diétás fánk is, ami cukor nélküli belga csokimázzal készült, töltelék nélkül, a tetején málnaszórással. Minden fánk egységesen 390 forintba kerül, és bankkártyát is elfogadnak.

Nagy fánk-teszt: itt kapod a legjobb fánkokat Budapesten

Cím: VI. kerület, Teréz krt. 62.

A szép, tiszta üzlethelyiségekben üzemelő fánkozók mellett reménykedtünk benne, hogy találunk jó minőségű utcai árust is, lehetőleg olyan helyen, ahol jó lángost is lehet kapni. Sajnos azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy annyira borzasztó ezen a téren a választék, hogy inkább nem is említenék konkrét helyet, csak azt tanácsolnám: az utcai bódékat mindenki kerülje el, aki finom fánkra vágyik!

Még több fánk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top