Gasztro

3 sós süti, amit még ma érdemes kipróbálni

Előttünk a vasárnap, kész a menü, de még nem sütöttünk semmit a hétvégén. Süssetek ti is egy kis sós sütit, jól fog jönni az esti beszélgetés mellé!

Egyik kedvenc sós sütink a sajtos roló, és nem érte még meg a másnapot a sós sütik koronázatlan királya, a stangli sem. Ha ti is odavagytok a sós sütikért, akkor most örülhettek, mert 3 olyan szuper receptet hoztunk, ami méltó társa lesz a korábbi kedvenceknek. 

Perec házilag

3 sós süti, amit még ma érdemes kipróbálni

Hozzávalók (8 nagy perechez):

A tésztához:

  • 600 g finomliszt
  • 1 tasak szárított élesztő (7 g) vagy 25 g friss
  • 2 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 350 ml langyos víz
  • 50 g puha vaj

A főzéshez:

  • 2 l víz
  • 1 csomag szódabikarbóna

A tetejére:

  • durva szemű tengeri só
  1. Egy tálba mérjük a lisztet, majd a sóval, a cukorral és a szárított élesztővel elkeverjük. Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor a langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk felfutni.
  2. A liszthez adjuk a vizet és a puha vajat. Lisztezett felületre téve rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
  3. A tálba visszatéve tiszta konyharuhával lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
  5. A megkelt tésztát nyolc egyenlő méretű darabra vágjuk, majd mindegyikből körülbelül 50 cm-es hengereket sodrunk.
  6. A rudak két végét megfogva pereceket formázunk belőlük.
  7. Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát.
  8. A lángot takarékra vesszük, és a perecek mindkét oldalát 30-30 másodpercig főzzük.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifőzött pereceket, megszórjuk mindegyiket durva szemű tengeri sóval.
  10. Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette. 

Kecskesajtos-vajas kekszek

3 sós süti, amit még ma érdemes kipróbálni

Hozzávalók kb. 100-120 db-hoz:

A tésztához:

  • 450 g liszt
  • 250 g vaj
  • 100 g érlelt kecskesajt (reszelve)
  • 2 tk. só
  • 1 tojás
  • 50 ml natúr joghurt

A tetejére:

  • szezámmag, lenmag, felvert tojás
  1. A lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a reszelt sajtot és a joghurtot, majd az egészből könnyen formázható tésztát gyúrunk. (Ha törne, adhatunk hozzá még egy kevés joghurtot.)
  2. A tésztát ezután gombóccá formázzuk, majd folpackba csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.
  3. Ezután 3-4 részletben kb. 1,5 mm vastagra nyújtjuk, majd derelyevágóval 4×4 cm-es rombuszokra vágjuk.
  4. A tésztarombuszokat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, mindegyiket megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezám- vagy lenmaggal, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette. 

Mandulás, kék sajtos keksz

3 sós süti, amit még ma érdemes kipróbálni

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg kék sajt
  • 1 kk só
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Nem muszáj pihentetni, de nem árt neki.
  2. Kinyújtjuk egészen vékonyra, épp csak ne látszódjon át, kiszaggatjuk.
  3. A tetejüket megkenhetjük tojással, és megszórhatjuk ezzel-azzal: mákkal, szezámmaggal, durvára vágott dióval.
  4. 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.

A receptet Kövérné Kalmár Mónika, a Maimoni bloggere készítette.

Még több sós süti az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top