Gasztro

Így készíthetsz különlegesen finom és lágy kelt tésztás képviselőfánkot

A farsangi időszak elképzelhetetlen fánksütés nélkül. Ezt a különleges kelt tésztából készített képviselőfánkot pedig vétek lenne kihagyni.

Különlegesen finom és egyedi képviselőfánk-receptet találtunk. A skót konyha hagyományaira épülő süteményt egészen biztosan imádni fogjátok. Kelt tészta lévén, a hozzávalókat jó előre készítsd elő, hogy szobahőmérsékletre melegedjenek. Lépésről, lépésre mutatjuk, hogyan készíthetsz lágyan omló, tejszínhabbal töltött képviselőfánkot.

Így készíthetsz különlegesen finom és lágy kelt tésztás képviselőfánkot

A képviselőfánk hozzávalói 18 darabhoz

A tésztához

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 dl meleg tej
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 8 dkg + 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 2 csapott tk. só

A krémhez

  • 3 dkg cukor
  • 3 cl víz
  • 3 dl tejszín kemény habbá verve
  • porcukor a szóráshoz

Így készül a képviselőfánk

Keverőtálba öntsd a langyos vizet, az élesztőt és a teáskanálnyi cukrot, keverd el, majd futtasd föl. Egy másik edényben robotgéppel keverd a meleg tejhez az olvasztott vajat és a tojást, majd apránként, folyamatos kevergetés mellett öntsd az élesztőhöz.

Így készíthetsz különlegesen finom és lágy kelt tésztás képviselőfánkot

Az élesztős-tejes keverékhez add a cukrot és a sót, végül a lisztet is szórd hozzá. A házi képviselőfánk tésztáját dagaszthatod kenyérsütőgépben, alkalmas rá a robotgép erősebb fokozata, vagy dagaszthatod kézzel egészen addig, amíg a tészta szinte már alig ragad a kezedhez. Konyharuhával takard le, meleg helyen keleszd a duplájára.

Így készíthetsz különlegesen finom és lágy kelt tésztás képviselőfánkot

A kelesztési idő nagyjából 40-45 perc, ha szükséges, hagyhatod további negyedórát kelni a tésztát. Miután a sütemény megkelt, ismét gyúrd át, hagyd még 5 percet a lisztezett deszkán. Készíts a tésztából 18 apró golyót, gyúrd át alaposan valamennyit, kissé ellapítva helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és pihentesd ismét fél órát.

Így készíthetsz különlegesen finom és lágy kelt tésztás képviselőfánkot

Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a megkelt képviselőfánkokat told be, és süsd 20-25 percig szép aranybarnára.

Amíg sül a tészta, öntsd a krém elkészítésénél megadott mennyiségű vizet a cukorhoz, lassú tűzön hevítsd forrásig. A sütőből kivett fánkokat kenegesd át a forró cukros vízzel, hogy szép fényesek legyenek, majd várj, amíg teljesen kihűlnek. Vágd félbe és a keményre vert, cukrozatlan tejszínhabbal töltsd meg valamennyit. Végül szórd meg a képviselőfánkot porcukorral is.

További fánk receptek az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top