Gasztro

Elegáns gyors vacsora: gőzölt tojás pirítóssal

A tojás gyors vacsoraként állandó fellépő nálunk, ami nem is csoda, mivel egy igen hálás alapanyag. Mindig van otthon, gyorsan elkészíthető és sokoldalú. Mai receptünk egy kevésbé ismert, de elegáns fogás.

A klasszikus gyors vacsorák között sok-sok finom tojásos étel van. Ott van például egyik kedvenc gyors vacsoránk, a frittata, vagy a görög saláta ízeivel feldobott rántotta és a ham and eggs, hogy csak a legnagyobb favoritokat emlegessük. Ma egy újabb isteni gyors vacsorával bővítjük a tojásos ételek repertoárját. 

Gőzölt tojás – Oeufs en Cocotte

Elegáns gyors vacsora: gőzölt tojás pirítóssal

Hozzávalók 1 főre:

  • 2 tojás
  • 2 tk puha vaj
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 vékony szelet rozskenyér

A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra és felforralunk 1 liter vizet.

Szükségünk van két darab kisméretű kerámiatálkára és egy üvegedényre, amiben kényelmesen elférnek a kis tálkák.

Gazdagon kivajazzuk a két formát, sóval és borssal megszórjuk, és egyenként beleütjük a tojásokat. Egy egész pici darabka vajat teszünk a tojások tetejére is.

Beleültetjük az edénykéket az üvegtálba és az oldalmagasságuk 2/3-ig töltjük fel a forró vízzel. Betesszük a sütőbe és 7-10 percet gőzöljük. Az utolsó pár percben megpirítjuk a kenyérszeleteket.

A tojások akkor készültek el, mikor a sárgájuk tetején opálos réteg jelenik meg – ilyenkor a sárgája még krémesen folyós, a fehérje pedig puha, de már vágható. Ha jobban átfőtt tojást szeretnénk, hagyjuk bent még további 2 percet.

A sütőből kivéve, egy lapos fém szedőlapáttal tudjuk a legkönnyebben kiemelni a forró edényeket a vízfürdőből. Azonnal tálaljuk a pirítósokkal. 

Tipp: nagyon finom szarvasgombával, szarvasgombaolajjal tálalva is.

 

Még több gyors vacsora receptje az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top