Gasztro

Hétvégi menü egyszerű, de nagyszerű újdonságokkal

Ezen a hétvégén is számíthattok ránk, hoztunk egy hétvégi menüt olyan egyszerű, de finom receptekkel, amelyeket talán még nem próbáltatok eddig. Úgy készüljetek, hogy ez a hétvégétek is ízekben gazdag lesz!

Az alakbarát hétvégi menüt most kicsit félretesszük, és bár mai menünk nem olyan “durva”, mint egy jó magyaros klasszikusokból álló hétvégi menü, azért jobb, ha a kalóriákat most nem számoljátok. 

Mogyorós banánkenyér

Hétvégi menü

Hozzávalók 12-14 szelethez:

  • 10 dkg vaj
  • 12 dkg kristálycukor
  • 3 érett banán (kb. 50 dkg)
  • 2 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg őrölt mogyoró
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 10 dkg egész mogyoró vagy dió
  • 1 dl tej

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a pépesített banánokat, ezt is beledolgozzuk a kézi mixerrel. A lisztet, az őrölt mogyorót, a szódabikarbónát, a tejet és 5 dkg durvára vágott mogyorót/diót is a tésztába keverünk. A masszát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott–kilisztezett kenyérformába merjük, a tetejét megszórjuk a maradék 5 dkg durvára vágott mogyoróval. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Napokig puha marad. 

Muffinfasírtok fetával

Hétvégi menü

Hozzávalók 8 db muffinhoz:

  • 500 g darált sertéshús
  • só, bors
  • pirospaprika
  • bazsalikom
  • szárított paradicsom
  • 8 kocka fetasajt (kb 5 dkg)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa
  • 1 tojás

1. A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágjuk, a szárított paradicsomot is kisebb darabokra.
2. A húst, a hagymákat és a szárított paradicsomot egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojást, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és bazsalikommal, és összegyúrjuk. Adunk hozzá néhány evőkanál zsemlemorzsát, hogy ne legyen túl híg.
3. Szilikon muffinsütő formát készítünk elő, vagy ha ilyenünk nincs, akkor a fém muffinsütőt kivajazzuk, és zsemlemorzsával szórjuk meg. A mélyedésekbe kanalazzuk a húsmasszát, kb a feléig, ott megállunk, minden muffin közepébe belenyomunk egy fetakockát, és aztán befedjük a maradék húsmasszával. Kicsit púposra formázzuk, hogy hasonlítson a muffinhoz. 
4. 200 fokos sütőben sütjük kb. 40 percig. Közben bugyog, rotyog, de aztán amikor a teteje már megpirul, elzárhatjuk a sütőt, és mikor kivesszük, látni fogjuk, hogy korrekt kis muffinjaink lettek.

Mi sütőben sütött, sóval, borssal, olívaolajjal meglocsolt és sütés közben párszor átforgatott krumplival ettük.

Kéksajtos-diós pirítós

Hétvégi menü

Hozzávalók 2 személyre:

  • 4 szelet kenyér
  • 10 dkg kéksajt
  • 10 dkg darált dió + dióbél a díszítéshez
  • 10 dkg tubusos krémsajt
  • 1 ek. apróra vágott petrezselyem
  • őrölt szerecsendió, bors

Keverjük ki a krémsajtot a kék sajttal, majd adjuk hozzá a darált diót. Ízesítsük az apróra vágott petrezselyemmel, tegyünk hozzá egy kevés frissen őrölt borsot és szerecsendiót. Kenjük a pirítósokra, és szórjunk a tetejére egész dióbelet.

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top