Gasztro

3 szuper palacsinta, amit azonnal kipróbálnánk

A palacsintát egyszerűen nem lehet megunni. Egy kis kreativitással a legegyszerűbb natúr palacsintát is feldobhatjuk, és tökéletes reggeli vagy desszert lehet belőle.

Az a jó a palacsintában, hogy akár minden napra jut egy újabb verzió. Egy időben a sütőtökös amerikai palacsinta volt a család kedvence, most éppen a nagyi almás palacsintája készül szinte minden héten, és már látjuk, hogy az alábbi palacsintareceptek is bekerülnek majd a kedvenc receptjeink közé, annyira finomak. 

Piazza Gabriella a Tavola in Piazza és Tarka Bárka caféblogok szerzője, az olasz konyha és a halételek rajongója. Blogjain változatos, egyszerűen elkészíthető receptek szerepelnek, melyek könnyedén beépíthetők a mindennapi ételeink sorába. A mediterrán ízek rajongóinak különösen ajánlott olvasmány mindkét blog. 

Diós kelt túrópalacsinta mézes-diós kandírozott narancshéjjal

3 szuper palacsinta, amit azonnal kipróbálnánk

Hozzávalók kb. 8 db féltenyérnyi nagyságú palacsintához:

  • 70 g liszt
  • 70 ml tej
  • 50 g áttört túró
  • 1 db tojás
  • 20 g olvasztott vaj
  • 4 g friss élesztő
  • 1 ek. pirított, darált dióbél
  • ½ kezeletlen narancs frissen reszelt héja
  • ½ kezeletlen citrom frissen reszelt héja
  • 1 ek. kristálycukor

A feltéthez:

  • 80 g pirított, darált dióbél
  • ½ kezeletlen narancs
  • 80 g kandírozott narancshéj
  • 80 g méz

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, és felmelegítjük. Feloldjuk benne az élesztőt és a cukrot, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a darált diót, a reszelt citrushéjakat, a tojást és végül a lisztet is. A hozzávalókat botmixer segítségével egynemű masszává keverjük, és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a feltétet. A fél narancs levét kifacsarjuk, héjából citrushámozóval vékony csíkokat forgácsolunk. A kandírozott narancshéjat apró kockára vágjuk, összekeverjük a mézzel, a narancslével és a pirított darált dióval.
A megkelt masszából kiolajozott, forró serpenyőben féltenyérnyi nagyságú palacsintákat sütünk. A mézes-diós narancshéj kockákat felmelegítjük, és a még forró palacsintákra csorgatva azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: kelesztéssel együtt kb. 60 perc

Kávés-kakaós banánpalacsinta karamellizált banánnal

3 szuper palacsinta, amit azonnal kipróbálnánk

Hozzávalók kb. 20 db kicsi palacsintához:

  • 1 db érett banán
  • 1 db tojás
  • 75 g natúr zsíros joghurt
  • 75 g liszt
  • 75 ml víz
  • 2 tk. kakaópor
  • 1 ek. instant kávé
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. kristálycukor

A karamellizált banánhoz:

  • 2 db érett banán
  • ½ citrom frissen facsart leve
  • 3 ek. kristálycukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • kb. 80 ml víz

A sütéshez:

  • napraforgóolaj

A palacsinta hozzávalóit botmixer keverőpoharába tesszük, sima krémmé turmixoljuk, és amíg a feltétet elkészítjük, állni hagyjuk.
A banánt meghámozzuk, 0,5 cm vastagon felszeleteljük, meglocsoljuk a citromlével, és összeforgatjuk. A cukrot egy serpenyőbe hintjük, és közepes lángon világos karamellé főzzük. Hozzáadjuk a banánkarikákat, megszórjuk az őrölt fahéjjal, és folyamatosan kevergetve 1-2 percig pároljuk. Felöntjük a vízzel, elkeverjük, és a mártást a legnagyobb lángon, nem több, mint fél perc alatt besűrítjük.
Egy kiolajozott serpenyőt felhevítünk. A kávés-kakaós masszából kanálnyi adagokat csorgatunk bele, és a palacsinták mindkét oldalát készre sütjük. (Gyorsan kell dolgozni, mert nagyon hamar elkészülnek! A serpenyőt érdemes minden kör után vékonyan kiolajozni, így a palacsinták puhábbak lesznek, és nem ragadnak le.)
A palacsintákat a karamellizált fahéjas banánnal azonnal, forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 35 perc

Vizes palacsinta vajban sült vaníliás-pálinkás almával

3 szuper palacsinta, amit azonnal kipróbálnánk

Hozzávalók kb. 8 db 20 cm átmérőjű palacsintához:

  • 75 g liszt
  • 1 tojás
  • 200 ml szódavíz

A vajas almához:

  • 1 db nagy alma
  • 30 g vaj
  • ½ vaníliarúd kikapart magocskái
  • ½ citrom frissen facsart leve
  • 1 ek. porcukor + egy kevés a szóráshoz
  • 1 ágacska friss kakukkfű
  • 20 ml almapálinka

A sütéshez:

  • napraforgóolaj

A palacsinta hozzávalóit botmixer keverőpoharában simára mixeljük, és amíg elkészítjük a feltétet, állni hagyjuk.
Az alma magházát eltávolítjuk, húsát 2 mm vastagon felszeleteljük. Meglocsoljuk a citromlével, és összeforgatjuk, hogy a lé az almaszeleteket mindenhol bevonja.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és a vaníliamagokat. Amikor a vaj habzani kezd, beledobjuk az almaszeleteket és a kakukkfűágacskát. Ezután meghintjük a porcukorral, és a serpenyőt folyamatosan rázogatva az almát 1 percig pároljuk. Hozzácsorgatjuk az almapálinkát, meggyújtjuk, majd a serpenyőt levesszük a tűzről, és félretesszük.
Egy 20 cm átmérőjű kiolajozott palacsintasütőt/serpenyőt felhevítünk, majd a liszt-tojás-szódavíz keverékből fél merőkanálnyi adagokban kisütjük a palacsintákat, amelyeket a vajban sült vaníliás almaszeletekkel megrakva, porcukorral finoman meghintve azonnal, forrón tálalunk. (A serpenyőt érdemes gyakran olajozni, így a palacsinták puhábbak lesznek, és nem ragadnak le.)

Elkészítési idő: kb. 35 perc

Még több palacsintarecept az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top