Gasztro

Csak lencse legyen, de sok!

Lehet, hogy csak babona, de ártani biztos nem fog, ha szilveszterkor lencsét eszünk. Ha pedig a jövő évi meggazdagodáshoz is hozzájárulunk, az külön öröm.

Most, hogy már tudjuk, mit együnk és mit ne együnk szilveszterkor, nekiállhatunk a megvalósításnak is. A lencse és a lencsés receptek előkelő helyet foglalnak el a listánkon, így nem is tétovázunk, meg is kezdjük a jövő évi gazdagság megalapozását ezzel a két isteni lencsés recepttel. 

Hagymás lencseleves

Ahogy tetszik: Lencse gazdagon vagy olcsón

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 40 dkg lencse
  • 6 darab paradicsom
  • 2 dl olívaolaj (nem tévedés!)
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, fekete bors
  • 1 babérlevél
  • 3 dkg vaj
A lencsét alaposan megmossuk, és 2 órára hideg vízbe áztatjuk. A paradicsomot meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és karikára vágjuk. A lencséről leöntjük a vizet, és egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy másfélszeresen ellepje. Hozzáadjuk a hagymát, a babért, az olívaolajat és a paradicsomot. Ízesítjük sóval, frissen őrölt fekete borssal, nagy lángon felforraljuk. Lejjebb vesszük a lángot, és időnként megkeverve kb. 40 percig főzzük, de legalább addig, míg a lencse megpuhul. 5 percig állni hagyjuk, és tálalásnál minden tányérba belekeverünk egy kis kocka vajat.

Paradicsomos lencsefőzelék pirított sonkával

Csak lencse legyen, de sok

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál vaj
  • 40 dkg beáztatott lencse
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • negyed citrom leve
  • 2 szál újhagyma
  • 8 dl alaplé
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 dl paradicsomlé
  • 15 dkg füstölt sonka

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom. Ráreszelem a fokhagymát, megszórom a köménnyel, majd hozzákeverem a beáztatott, lecsepegtetett lencsét. Felöntöm az alaplével, beledobom a babért, sózom, borsozom, majd fedő alatt 20-25 percig főzöm. Fele időnél hozzáöntöm a paradicsomlevet és a mustárt, továbbfőzöm. Ha megpuhult, egy merőkanálnyit kiveszek, pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. Kóstolom, ha kell, sózom. Belefacsarom a citromot, rádobom az aprított petrezselyem felét, és összekeverem. Egy serpenyőt felhevítek, pár csepp olajat öntök rá és elkezdem rajta pirítani a sonkát. Ropogósra, aranysárgára sütöm. A végén hozzáadom a hagymát, és 1 percig együtt kevergetem, tálalásnál a főzelék tetejére halmozom. 

Még több lencséből készített étel receptje az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top