Ünnepi menü

A bejgli metamorfózisa – finomságok karácsonyi maradékból

Rengeteg bejgli maradt, vagy éppen sült hús? Szuper ötleteink vannak az újrahasznosításukra.

Időben elkészült a töltött káposzta, a bejgli és a zserbó is, öt napra elegendő kenyeret tartalékoltunk, megérkeztek a vendégek, volt ünneplés, evés-ivás, móka, kacagás. Két nap elteltével aztán rájöttünk, hogy megint túlbiztosítottuk magunkat, és akad egy kis maradék, így jöhetnek a jobbnál jobb maradékfelhasználási tippek

A maradék kenyérből: Croque Madame

Karácsonyi maradékok újrahasznosítása

Hozzávalók:

  • fejeként 1 db tojás
  • kenéshez vaj
  • pár szelet kenyér
  • ízlés szerint sonka
  • ízlés szerint sajt

A recept két másik maradék kenyér felhasználására alkalmas recepttel itt folytatódik

Citromos kókusztorta levestésztából

Karácsonyi maradékok újrahasznosítása

Hozzávalók:

  • 24 dkg cérnametélt
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 20 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 2 citrom héja

A sziruphoz:

  • 4 dl víz
  • 14 dkg cukor
  • 2 db citrom

A torta receptje a GasztroBaráth blogon folytatódik. 

Maradék bejgliből: hamis guba

Karácsonyi maradékok újrahasznosítása

Hozzávalók:

  • kb. 400 g bejgli (mákos vagy diós)
  • 6 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 cs vaníliacukor
  • 1 ek cukor
  • mazsola
  • 3 ek vaj + a kenéshez

A hamis guba receptje A Napfény illata blogon folytatódik.

Maradék bejgliből: bejglitorta

Karácsonyi maradékok újrahasznosítása

Hozzávalók:

  • 1,5-2 rúd bejgli (igazából mindegy, milyen)
  • 1 l tej
  • 5 tojássárga
  • 9 dkg étkezési keményítő
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
  • 10 dkg cukor
  • 6-8 ek szilvalekvár

A tetejére:

  • 3 tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • maréknyi durvára tört dió

Mai Móni receptje itt folytatódik

Maradék sült húsból: hamis rizottó

Karácsonyi maradékok újrahasznosítása

Hozzávalók:

  • 4 marék gersli
  • 20 dkg kisebb darabokra szedett főtt pulykahús vagy más maradék sült/főtt hús
  • fél darab sült kockára vágott sütőtök
  • 10 dkg főtt gesztenye
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,5 deci fehérbor (elhagyható)
  • 1 liter húsleves
  • 1 teáskanál csilipehely
  • só, bors
  • egy fél csokor petrezselyem aprítva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj

A hamis rizottó receptje a Pálmafa Project blogon folytatódik.

Maradék sült húsból avokádós szendvics

Karácsonyi maradékok újrahasznosítása

Hozzávalók:

  • 2 fél csirkemellfilé (sülve vagy főve, darabolva)
  • 2 db avokádó (hámozva, aprítva)
  • 1/2 szál halványított zeller (szeletelve)
  • 2 szál zöldhagyma (karikázva)
  • fél tk fokhagyma granulátum
  • fél tk sókeverék
  • negyed tk cukor
  • fél tk mustár
  • csipet bors
  • 1 és egy fél ek majonéz
  • 1 és egy fél ek görög joghurt
  • 4 db hot dog kifli, vagy pita
  • saláta, paradicsom

A recept a Mrs. Lipton konyhája blogon olvasható.

Maradék tojásfehérjéből: Jamie kedvenc pavlovája

Karácsonyi maradékok újrahasznosítása

Hozzávalók:

  • 4 nagy tojás
  • 200 g barna cukor
  • 1 csipet só
  • 100 g mogyoró
  • néhány darab körte
  • 2 darabka vékonyra szeletelt gyömbér
  • 200 g étcsokoládé (min. 60-70%-os)
  • 400 ml hideg habtejszín
  • 50 g átszitált porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 1 narancs reszelt héja

Jamie Oliver receptje itt folytatódik

Még több tipp a karácsonyi maradékok felhasználására:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top