Gasztro

Így változnak a húsárak jövőre

2016-tól csökken a sertéshús áfája, ám mégsem lesz olcsóbb minden sertésből készült termék. Sok múlik a kereskedőkön is.

A felvágottak, a füstölt és sózott húsok mellett a belsőségek továbbra is 27 százalékos áfát kell hogy tartalmazzanak, de a zsírszalonna és a sertésmáj sem lesz olcsóbb jövőre – írja a Világgazdaság.

A sertéshús forgalmi adója 5 százalékra, vagyis 22 százalékponttal csökken, ami jól hangzik, viszont a kereskedők minden valószínűség szerint nem adják át a teljes csökkenést a fogyasztóknak.

A karaj, a tarja, a comb, a lapocka, az oldalas és a dagadó jó eséllyel olcsóbb lesz. A csülöknek és a körömnek viszont, ha sertéslábként vágási melléktermékként értelmezik, akkor 27 százalék marad az áfája, ám ha csontos húsként, akkor 5 százalék.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a piaci verseny kikényszeríti majd a sertéshús árának jelentős csökkenését. Hasonló állásponton van a Nemzetgazdasági Minisztérium is, akik a lapnak úgy nyilatkoztak: attól a kereskedőtől, aki nem csökkenti az áfacsökkentéssel arányosan a fogyasztói árat, nem vásárolnak majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top