Gasztro

4 hagyományos stájer recept

Aki kóstolt már eredeti stájer tökmagolajat, tudja, hogy milyen különleges ízt ad az ételeinkhez, és ez csak egy a jótékony hatásai közül. Szerencsére nem kell messzire mennünk, hogy hozzájussunk, a közeli stájer vidéken ráadásul sok más finomsággal is találkozhatunk.

 

Azt már tudjuk, hogy csodálatos helyek vannak Stájerországban, ideje kicsit bekukkantanunk a stájer gasztronómia világába is. Kezdjük az ismerkedést négy tradicionális stájer recepttel! 

Tejfölös sütőtökkrémleves sült zöldségszeletekkel

3 mennyei stájer recept

Hozzávalók:

  • 600 g sütőtökhús, héj nélkül
  • 40 g vaj
  • 60 g felkockázott mogyoróhagyma
  • 1 összeaprított fokhagymagerezd
  • 1/2 teáskanál currypor
  • 100 ml fehérbor
  • 600 ml baromfileves
  • 200 ml tejszínhab
  • só, bors
  • őrölt szerecsendió
  • 40 g crème fraîche (tejföl)
  • 2-3 evőkanál felvert tejszín
  • 70 g meghámozott sárgarépa
  • 70 g meghámozott zeller
  • 1/2 póréhagyma
  • 400 g növényi olaj
  • 4 evőkanál felaprított tökmag
  • 2 evőkanál tökmagolaj

A sütőtök húsát kockára vágjuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban, majd megpirítjuk rajta a mogyoróhagymát és a fokhagymát, de csak annyira, hogy ne színeződjön el. Hozzáadjuk a sütőtököt, meghintjük kevés curryporral és meglocsoljuk fehérborral. Felöntjük a csirkelevessel és a tejszínnel, kicsit hagyjuk összefőni, közben sóval, borssal és az őrölt szerecsendióval megízesítjük. Amint a sütőtök megpuhult, az egészet beleöntjük egy mixerbe és finom pürévé aprítjuk. Ezután egy apró szemű szűrőn átpasszírozzuk egy fazékba, és még egyszer összefőzzük. A crème fraîche-t és a tejszínt a leveshez keverjük.

A sárgarépát és a zellert vékonyra szeleteljük (ha van, akkor szeletelőgéppel). A póréhagymát először félbevágjuk, megmossuk és kb. 5 cm-es darabokra szeljük, majd apró csíkokra vágjuk. Felmelegítjük az olajat, amiben kisütjük a zöldségszeleteket. Miután lecsepegtettük őket egy konyharuhán, ízlés szerint megsózzuk.

A levest mélytányérban vagy a kivájt sütőtökben tálaljuk, az összeaprított tökmagot a tetejére hintjük, a közepét egy-két zöldségszállal és egy kevés tökmagolajjal díszítjük.

 

Stájer sült hús almás tormával és köményes burgonyával

3 mennyei stájer recept

Hozzávalók:

  • 3 sárgarépa
  • 250 g zeller
  • 1 póréhagyma
  • 500 g sovány sertésnyak és borda (kicsontozott)
  • borókabogyó és bors
  • 3 kakukkfű
  • 4-5 petrezselyemágacska
  • 750 g burgonya
  • só, bors, cukor
  • 1 torma (kb. 25 g)
  • 1 alma
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • kömény

A zöldségeket megpucoljuk és megmossuk. A 2 sárgarépát, a zeller felét és a póréhagymát apróra vágjuk. Kb. 2 liter vízben elkezdjük főzni. A húst megmossuk, majd a fűszerekkel, fokhagymával és a gyógynövényekkel együtt a zöldségekhez adjuk, lefedjük és 1,5 órán át főzzük.
Meghámozzuk, megmossuk és felnégyeljük a burgonyát. Forrásban lévő vízbe rakjuk kb. 20 percre. Kb. 1 liter húslevest leszűrünk, felforraljuk és a felét főni hagyjuk. A tormát és az almát meghámozzuk, majd apróra reszeljük és összekeverjük a citromlével. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük.

A maradék zöldséget vékony csíkokra vágjuk, hozzáadunk annyi húslevest, hogy elfedje őket, majd 5-7 percig forraljuk.

A burgonyákat leöntjük és a forró olvasztott vajjal megpirítjuk. Sóval és köménnyel ízesítjük. A húst vékonyan felszeleteljük és a zöldségcsíkokkal és az alappal tálaljuk. A köményes burgonyával és az almás tormával gazdagítjuk.

Stájer szelet

3 mennyei stájer recept

Hozzávalók:

  • kicsontozott karaj
  • (Vulcano) sonka
  • bébispenót
  • juhsajt
  • liszt, tojás és tökmag a panírhoz
  • sütőtök

A kicsontozott karajt kiklopfoljuk, a Vulcano sonkával, bébispenóttal és a juhsajttal befedjük, összehajtjuk és liszttel, tojásokkal és a tökmaggal bepanírozzuk, majd kisütjük. A sütőtököt, melyet korábban 180 fokon fél órán keresztül sütöttünk, köretként tálaljuk.  

Sült alma marcipántöltelékkel

3 mennyei stájer recept

Hozzávalók:

  • 4 alma (Elstar, ha van)
  • néhány csepp citrom
  • 150 g finomra őrölt dió
  • 80 g porcukor
  • 3 cl almapálinka, 1 evőkanál almalekvár (vagy apróra vágott mazsola)
  • 1 csomag vaníliás cukor

A hozzávalókat egy homogén, marcipánra hasonlító masszává gyúrjuk, és a kivájt almákba töltjük. Az előmelegített 210 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, majd vaníliaszósszal tálaljuk. 

Még több cikk Stájerországról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top