Gasztro

Csinálj házi krémsajtot

A házi krémsajt nem bonyolult feladat. Ráadásul alapanyagként is tekinthetünk rá, ebben az esetben pedig a lehetőségeink száma végtelen. Mutatjuk mire gondolunk.

Tejszínes krémsajt

Hozzávalók:

  • 1 dl tejszín
  • 50 dkg natúr joghurt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tejszínt elkeverjük a joghurttal. Egy mély tálat kibélelünk konyharuhával (tehetjük először szűrőbe), és beleöntjük a joghurtot. Szorosan összekötjük a konyharuha széleit, a csomónál átszúrunk rajta egy fakanalat, majd a fakanalat egy tál szélére rakjuk úgy, hogy a rajta lógó gömböc alja ne érjen a tál aljába. Hűtőbe tesszük csöpögni, és másfél nap után nagyjából 20 dkg kenhető krémsajtot kapunk.

Aki sós krémsajtot szeretne, az a tejszínes keverékbe tegyen 3 csapott kávéskanál sót! 

Aki sós krémsajtot szeretne, az a tejszínes keverékbe tegyen 3 csapott kávéskanál sót!

Kattints, a többi sajtos receptért!

Variációk

Sajtgolyók

A kapott masszából nedves kézzel golyókat  formálunk és belehempergetjük snidlingbe, dióba, esetleg apróra vágott olajbogyóba.

Töltelék

A krémsajt akármilyen hús vagy sült zöldség tölteléke is lehet. A krémet keverjük el apróra vágott szárított paradicsommal, borssal és bazsalikommal töltsük a húsba vagy zöldségbe, és tejszínnel megöntözve süssük puhára. 

Édesen 

Ha natúr változatot készítünk, akkor a krémsajtból készülhet pohárkém is. Törjünk össze néhány szem mézeskalácsot. Verjünk fel tejszínt, majd óvatosan adjuk a krémsajthoz. Szórjuk bele a mézeskalácsot és barna cukorra vagy mézzel ízesítsük. A tetejét díszítsük aszalt gyümölcsökkel.

Krémekbe

A sült zöldségek egészen új dimenzióba kerülhetnek, ha egy kevés sajtkrémmel keverjük ki őket. A sült cékla például elmondhatatlanul finom sajtkrémmel kikeverve, de ugyanilyen jól működik tökkel és paprikával is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top