Gasztro

3 klasszikus őszi leves, amivel elindítjuk az idei levesszezont

Lehet ugyan levesezni nyáron is, de az igazi levesszezon ilyenkor, ősszel indul el, amikor másra sem vágyunk sokszor, csak egy tál forró, még gőzölgő levesre. Mi ezekkel a klasszikus levesreceptekkel indítjuk a szezont.

Francia hagymaleves

3 őszi leves,

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 5 dkg vaj
  • 75 dkg vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 4 dkg liszt
  • 2 liter marha- vagy csirkehúsleves-alaplé
  • 2,5 dl fehérbor
  • 1 babérlevél
  • 2 kakukkfűág
  • 12 szelet száraz bagett vagy kifli
  • 10 dkg reszelt gruyere sajt

1. A vajat felolvasztjuk egy vastag aljú lábasban, és rádobjuk a hagymát. Kis lángon 25 perc alatt egyenletesen barnára pároljuk, kissé karamellizáljuk a hagymát, közben időnként megkeverjük. 

2. A fokhagymát és a lisztet a lábosba szórjuk és 2 percig folyamatosan kevergetjük, lassan hozzáöntjük a bort és a levest, felforraljuk, és közben is folyamatosan kevergetjük. Beledobjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet és fűszerezzük. A lábasra fedőt teszünk, 25 percig hagyjuk főni, majd a végén a kakukkfüvet és a babérlevelet kiszedjük.

3. A bagett- vagy kifliszeleteket sütőben vagy grillen megpirítjuk, levesestányérba helyezzük, forró hagymalevest kanalazunk rá, reszelt sajttal megszórjuk, és visszatoljuk a sütőbe a levesestálakat, amíg a sajt rá nem olvad.

Tárkonyos csirkeraguleves

3 őszi leves,

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 3 db sárgarépa
  • 3 db petrezselyem
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 db citrom
  • 35 dkg mirelit zöldborsó
  • ízlés szerint tárkony
  • 1 db karalábé
  • 30 dkg csirkemellfilé

1. A felhevített olajon az apróra vágott hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a felkockázott csirkemellet, fehéredésig pirítom, és felöntöm vízzel.

2. Felforralom, leszedem a habját, majd hozzáadom a felkarikázott répát és gyökeret, valamint a felkockázott karalábét. Sózom, frissen őrölt borssal és tárkonnyal ízesítem, és 10 percig főzöm.

3. Hozzáadom a borsót és a reszelt fokhagymát. Amikor már majdnem minden alkotórész megfőtt, beleöntöm a tejszínt, valamint a vége előtt ízesítem a citrom levével.

Gesztenyekrémleves pirított vargányával

3 őszi leves,

Hozzávalók:

  • 1 l szárnyashúsleves
  • 40 dkg fagyasztott főtt egész gesztenye
  • 15 dkg vargányagomba (fagyasztott is lehet)
  • 14 dkg vaj
  • 2 fej salottahagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl tejszín
  • só, fehér bors
  • citromlé
  • pici cayenne-i bors

1. A hagymát fonnyasszuk meg a vaj felén, majd a gesztenyét pirítsuk át rajta jó alaposan. Öntsük fel a fehérborral, majd adjuk hozzá a szárnyashúslevest. Ízesítsük sóval, borssal és egy pici cayenne-i borssal, de csak amennyire épp a háttérben a csípősség érdekessé teszi az ízét. Kb. fél óra alatt puhára is fő, ekkor botmixer segítségével pürésítsük. Adjuk bele a tejszínt, jól forraljuk ki.

2. Közben a vargányát aprítsuk fel apró egyenletes kockákra, és 1-2 dkg vajon pirítsuk meg alaposan.

3. A megmaradt vajat hidegen, apró kockákban keverjük a forró levesbe tálalás előtt a pár csepp citromlével együtt, majd csészében tálaljuk, a tetejére téve a pirított vargányakockákat.

Még több leves receptje az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top