Gasztro

Budapest Cheesecake

Az elmúlt évtizedben, hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvend a cheesecake. Könnyű, habos-krémes, nem lehet nem szeretni. A lágy krémsajt, ami a sajttorta fő összetevője, ellenállhatatlanná teszi ezt az édességet.

Az eredetileg Görögországból származó sajttorta receptje a hódító rómaiak által jutott el Európába, majd onnan Amerikába és az egész világra. A legnagyobb változást a sajttorta történetében és összetételében a krémsajt felfedezése hozta, és a legtöbb ország hozzáadott valamit ehhez a különleges desszerthez, ami által sajátjává vált.

Franciaországban zselatinnal, Németországban túróval készítik, Angliában gyakori hozzávaló a kávé és tea, az olaszok pedig mascarponét és ricottát használnak a sütemény elkészítéséhez. Az Egyesült Államokban még az egyes nagyvárosoknak is van saját sajttortája.

 

Budapest Cheesecake

Tehát ez az a torta, aminek az ízesítéséhez szinte bármit használhatunk, amit a fantáziánk diktál, és a Philadelphia úgy döntött, itt az ideje, hogy mi, magyarok is megmutassuk a világnak, milyen a mi sajttortánk.

Szeptemberben kihirdetésre került a Cheescake Challenge – Légy te a Budapest Cheesecake megalkotója.

Az elmúlt hónapban közel 140 recept érkezett a pályázatra, ami a szakmai zsűrinek is komoly fejtörést jelentett, hiszen egyik finomabb volt, mint a másik.

Temesvári Kornél, a White-Lake Kft. ügyvezetője elmondta: “A versennyel a gasztronómia és a sütemények rajongóit szerettük volna valami különleges alkotására inspirálni. A nevezők rendkívül kreatívak voltak, olyan különleges összetevőket használtak, mint például a tokaji aszú, a szilvapálinka, a mák, a túró rudi és még sorolhatnám. Nehéz döntés volt kiválasztani a győztest, de végül megtaláltuk a New York cheesecake méltó hazai konkurensét.” A döntésben részt vett Kajári Zsófia, a Nők Lapja Konyha főszerkesztője, Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek blog szerzője, és Márk Szonja, az Édesem blog szerzője is.

Az értékelés során fontosnak tartották, hogy a Budapest sajttorta egyszerre legyen igazi hungarikum, és méltó képviselője a magyar cukrászhagyományoknak a nemzetközi porondon.

Kíváncsi vagy, mely összetevők kerültek a mi sütinkbe?

Talán nem ér nagy meglepetés, ha azt mondom, mák és szilva.

 Az ikonikus New York Cheesecake-re azt mondják, hogy krémes, puha, egészséges, rendkívül ízletes, és hogy a titkát a Philadelphia szendvicskrém frissessége és krémessége adja.

A Budapest Cheesecake is úgy készült, hogy a nyertes tudta, Philadelphia szendvicskrém nélkül nincs igazi sajttorta, ehhez már csak egy kis fantázia kellett még, és elkészült Teller Zsuzsa Mákosgubás sajttortácskája szilvaöntettel, amely egyben elnyerte a Budapest Cheesecake megtisztelő elnevezést, hogy méltán híres New York Cheesecake magyar párja legyen.

Budapest Cheesecake

A Budapest Cheesecake és megalkotója

A pályázat nyertese, Teller Zsuzsa már gyerekkorában is imádott sütni, és nagyon örült az elismerésnek, valamint a Budapest Cheesecake megalkotójának járó KitchenAid ARTISAN robotgépnek. “Nagyon szeretek sürögni-forogni a konyhában, és ha ezt ekkora elismeréssel és ilyen szép nyereménnyel jutalmazzák, az fantasztikus érzés.” A díjátadó után Zsuzsa hivatalosan is a Budapest Cheesecake megalkotója lett. Kedvenc desszertje mindig is a mákos guba volt, és már többször kísérletezett különböző változatok elkészítésével. Mikor meglátta a sajttorta pályázati felhívását, rögtön tudta, hogy “Mákosgubás sajttortácskájával” neveznie kell, és remélte, hogy ízletes desszertje sok-sok család kedvencévé válik.

Budapest Cheesecake

Zsuzsa kreatív és ínycsiklandó receptjéért látogass el a Budapest Cheesecake Facebook oldalára és készítsd el te is!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top