Gasztro

Olasz klasszikusok házilag: pizza, bolognai, tiramisu

Az olasz konyha sokszor kisegít minket, ha nincs más ötletünk ebédre, ráadásul az alapreceptjei sokoldalúan variálhatók. A pizza, a bolognai spagetti és a tiramisu receptjét egyszer kell megtanulni, onnantól már bármikor bevethetjük és bátran variálhatjuk is őket.

Pizza Margherita

Olasz klasszikusok házilag: pizza, carbonara, bolognai, tiramisu

Hozzávalók 3 db kb. 26 cm átmérőjű pizzához:

  • csipetnyi cukor
  • 2+3 ek. olívaolaj
  • 165 ml meleg víz
  • 15 g élesztő
  • 300 g búzaliszt

A feltéthez:

  • só, őrölt fekete bors
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • egy kis csokor bazsalikom
  • 1 tk. szárított oregánó
  • 200 g passzírozott paradicsom
  • 300 g mozzarella

A pizzatésztához a lisztet egy keverőtálba öntjük, összekeverjük a sóval, majd a közepébe krátert formálunk. A meleg vízben feloldjuk az élesztőt és a cukrot, majd a sós liszt közepén lévő kráterbe öntjük. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összekeverjük, és végül hozzáadunk 2 evőkanál olívaolajat is. Ezután tovább keverjük, majd amikor a massza összeáll, munkalapra téve 15-20 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk, gombóccá formáljuk.

A tésztagombócot kelesztőtálba helyezzük, tetejét kereszt alakban bevágjuk, tiszta kendővel lefedjük, és szobahőmérsékleten kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

A mozzarellát nagyobb darabokra tépkedjük, szűrőbe tesszük, és legalább 30 percig csöpögni hagyjuk. (A végén egy kicsit ki is nyomkodhatjuk. Ez azért fontos, mert ha a sajtban túl sok víz marad, eláztathatja a tésztát.)

Közben három kb. 26 cm átmérőjű kerek tepsit nagyon vékonyan kiolajozunk.

A kelesztési idő letelte után a pizzatésztát három egyforma részre osztjuk, majd olajos kézzel minden egyes részt egyenként ellapítjuk/nyújtjuk úgy, hogy a bennük lévő levegő a szélek felé haladjon, vagyis a korongok szélei vastagabbak legyenek, mint a középső rész.

A kinyújtott tésztakorongokat a kiolajozott tepsikre helyezzük, és letakarva további 30 percig kelesztjük.

Ezalatt a sütőt a maximum hőmérsékletre melegítjük. (Nálunk ez 250 °C.)

A második kelesztési idő letelte után az egyik tésztakorongot megkenjük a paradicsom egyharmadával, ráhelyezzük a mozzarella harmadát, majd megszórjuk sóval, oregánóval valamint frissen őrölt fekete borssal. A pizzát azonnal az előmelegített sütőbe rakjuk, és néhány perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a korong alja egységesen megpirul.

Amikor az első adag majdnem kész, a második megkelt tésztakorongra is rárakjuk a feltétet, aztán amikor ez is majdnem elkészül, jöhet a harmadik. (A tésztát nem szabad hamar megrakni sem a paradicsommal, sem a mozzarellával, mert elázhat.)

A kisült pizzákat friss bazsalikomlevelekkel azonnal tálaljuk.

Bolognai spagetti

Olasz klasszikusok házilag: pizza, carbonara, bolognai, tiramisu

Hozzávalók:

  • 1 kanál cukor
  • ízesítéshez só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl vörösbor
  • ízesítéshez (tarka) őrölt bors
  • 1 csokor bazsalikom
  • ízesítéshez oregánó
  • 45 dkg darált marhahús
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 paradicsomkonzerv

A bolognai raguhoz a hagymát a lehető legapróbbra kockázom, kevés olajon elkezdem párolni, majd belereszelem kis lyukú reszelőn a fokhagymát. Ha kellőképpen megpárolódtak, mehet rá a darált hús. Inkább álljunk felette és kavargassuk, de ne öntsük tele olajjal a fazekat! A húst és a hagymát félig megfűszerezem, majd hozzáadom a paradicsomszószt és a sűrített paradicsomot is. Mielőtt alaposan összekeverem, a második fűszeradagot is beleszórom. Lassú tűzön kezdem főzni 20 percig, majd hozzáadom a bort (vagy aki azt nem szeretné, lehet víz, de csirkealaplével sem lehet elrontani), majd még 5 percig főzöm. Ha az állaga túl leveses, akkor mindig sűríteni szoktam! Ugyanis a bolognai spagetti akkor jó, ha a szószt felszívja a tészta, és nem kerül a tányér aljára. Sűrítheted paradicsommal, étkezési keményítővel, de pici liszttel is. Ha közben a tésztát is megfőzted, akkor már csak a tálalással kell törődnöd.

Tiramisu

Olasz klasszikusok házilag: pizza, carbonara, bolognai, tiramisu

Hozzávalók 8 személyre:

  • 250 g babapiskóta
  • 500 g mascarpone
  • 4 tojás
  • 60 g cukor
  • 4 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 250 ml kávé
  • csipetnyi só

A cukrot a tojások sárgájával fehéredésig verjük. A mascarponét egy fakanállal átdolgozzuk, majd a tojáshabbal simára keverjük. A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan, hogy ne törjük, összekeverjük a mascarponés-tojásos masszával. A kávét egy tányérba öntjük, és a babapiskótákat egyesével belemártjuk. Gyorsan kell dolgozni, hogy ne ázzanak el, de azért ügyeljünk arra, hogy mindenhol érje a kávé!

Egy tál (vagy több pohár) alját kirakjuk a mártott babapiskótákkal, majd beborítjuk a mascarponés tojáshabbal. (Tetszés szerint rétegezhetjük is a hozzávalókat.)

Az elkészült tiramisut legalább 4 órára hűtőbe tesszük. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk egy kevés átszitált, cukrozatlan kakaóporral.

Még több olasz recept:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top