Gasztro

Rossz az idő? Süssünk fánkot!

Ha már így beszorultunk a négy fal közé, legalább dobjuk fel a hangulatot valami finomsággal. Süssünk fánkot! Hónapok óta nem ettünk már, pedig milyen jól tud esni egy friss, házi fánk!

Lengyel fánk szilvalekvárral

Hozzávalók kb. 25-30 darabhoz:

  • 50 dkg + nyújtáshoz liszt
  • 2 evőkanál rum
  • 4 dkg margarin
  • 1,2 dl habtejszín
  • 5 dkg élesztő
  • 3 db tojássárgája
  • 1 dl tej
  • sütéshez olaj
  • kenéshez tojás
  • fél teáskanál só
  • 4 evőkanál cukor
  • 15-20 dkg szilvalekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A tejszínt langyosra melegítjük, beletesszük a sót, a tojássárgáját, habosra verjük, majd hozzáadjuk a puha margarint és 3 evőkanál cukrot. Az élesztőt felfuttatjuk a maradék cukorral és egy kis liszttel a langyosra melegített tejben. A masszához adjuk, hozzákeverjük a rumot és a lisztet, esetleg még tejet, ha túl sűrű a tészta, és kidagasztjuk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük a tésztát. Átdagasztjuk, újra megkelesztjük kb. 15 perc alatt. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékony téglalapra nyújtjuk, majd 6×6 cm-es kockákra vágjuk. Lekenjük a felvert tojással, majd kiskanállal ráadagoljuk a szilvalekvárt. Összecsípjük a széleinél, így bezárjuk a lekvárt, majd kis lapos labdává formázzuk. Ismét hagyjuk kelni 15 percig. Forró zsírban vagy olajban kisütjük, egyszer megfordítjuk. Alaposan lecsepegtetjük, és ha kissé kihűlt, meghempergetjük cukorban vagy kimártjuk cukormázban. (A mázhoz összekeverünk 12 dkg porcukrot és annyi rumot, hogy sűrű, de folyós mázat kapjunk.)

 

Még több fánk az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top