Gasztro

Többféle sót is kivontak a forgalomból

A hatóság többek között a jódozott, fluorozott és csökkentett nátriumtartalmú termékeket vizsgálta, elsősorban laboratóriumi és érzékszervi paraméterek, jelölési előírások alapján.

A speciális – így például a jódozott, a fluorozott vagy a csökkentett nátriumtartalmú – sókat is megvizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A vizsgálat eredményeként 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás.

Bírságoltak is

32 esetben figyelmeztetésben részesültek az élelmiszer-vállalkozók, további 8 termék miatt pedig összesen mintegy félmillió forint bírságot szabtak ki a szakemberek. Több tételt a kereskedelmi forgalomból is ki kellett vonni.

Kivonták a forgalomból

A vizsgált termékek érzékszervi tulajdonságai, valamint víztartalma is megfelelt az előírásoknak. Leggyakoribb hibaként a tápértékjelölés elmaradása vagy hibás feltüntetése fordult elő. A korlátlan minőség-megőrzési idővel jelölt termékek közül kettő – a tételazonosító jelölés lehagyása miatt – nem volt nyomon követhető. Ezeket a termékeket azonnali hatállyal kivonták a kereskedelmi forgalomból.

5 termékből 40-nél indult hatósági eljárás
45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás

Szintén eltiltotta a hatóság a kereskedelmi forgalmazástól azt a két tételt, amelyeknél elmulasztották jelölni azok ferro-cianid (csomósodást gátló) adalékanyag-tartalmát.

Túl alacsony jódtartalom

A Nébih a – jelölés alapján – jódozott sók mindegyikénél elvégezte a jódtartalom-vizsgálatot. Négy terméknél a mért érték alacsonyabb volt a jelöltnél. A vizsgálat során az is kiderült, hogy két jódozott megnevezésű termék egyáltalán nem tartalmazott jódot, ezeket a gyártók saját hatáskörben kivonták a kereskedelmi forgalomból.

Olvass még a sóról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top