Gasztro

Intő jelek a kávé világnapján: csak sci-fiben látunk majd kávét?

A kávé világnapja alkalmából összegyűjtöttük a filmtörténelem 5 emblematikus kávés jelenetét, hogy emlékezzünk, ha nem sikerül úrrá lenni a globális kávéhiányon, könnyen elképzelhető, hogy unokáink már csak a sci-fikben láthatnak kávét.

Számos kultikus filmben kapott szerepet a világ egyik kedvenc itala, a kávé. Azonban, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, néhány évtized múlva már csak a tudományos fantasztikus alkotásokban találkozhatunk vele. Ennek oka, hogy Földünk lakossága folyamatosan nő – az elmúlt 10 évben évente 2,5 százalékkal –, míg az élelmiszerforrások nem tudják ennek sebességét követni. Egyre többen innának kávét, ám egyre kevesebben termesztenek. De amíg eljön a vég, a kávé világnapja alkalmából összegyűjtöttük a filmtörténelem 5 emblematikus kávés jelenetét.

Álom luxuskivitelben

A filmtörténet egyik klasszikusa az Álom Luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s), amelynek nyitó jelenetében a mindig tökéletesen elegáns Audrey Hepburn elviteles papírpohárból issza a kávéját, miközben alaposan szemrevételezi a legendás Ötödik sugárúton található Tiffany ékszerpalota kirakatát, és felcsendülnek a Moon River dallamai.

L. A. Story – Az őrült város

Harris K. Telemacher, a bohém időjós (Steve Martin) és asztaltársasága kávét rendel egy éttermi vacsora végén. A legendás jelenetben körbeszalad a kamera a kör alakú asztalnál helyet foglaló vendégek körül, akik sorban adják le rendelésüket. “Kérek egy koffeinmentes kávét!”, “Én koffeinmentes espressót kérnék”, “Hozzon kérem egy koffeinmentes dupla cappuccinót!”, “Egy fél dupla koffeinmentes félkávét kérnék pár csepp citrommal!”

A bakancslista

Két gyógyíthatatlan beteg, Edward (Jack Nicholson) és Carter (Morgan Freeman) úgy döntenek, hogy életük utolsó hónapjaiban pótolnak minden olyan élményt, amire valaha vágytak. A kávébarát Edward inna még egy csészével kedvenc kávéjából, a Kopi Luwakból, amely a világ legdrágábbja, mivel a Szumátra szigetén élő cibetmacska által megemésztett kávészemekből készül. A Bakancslistában Carter a halálos ágyán osztja meg barátjával a Kopi Luwak sajátos eredetének történetét, amely egyben a film egyik legmegindítóbb jelenete.

A Ponyvaregény

Quentin Tarantino legendás alkotása nem csak a sajtos negyedfontos szendvicsnek állít örök emléket, hanem a kávénak is, amelyet épp a rendező által alakított Jimmy otthonában fogyaszt el a két főhős, Jules (Samuel L. Jackson) és Vincent (John Travolta). Jules fel is kiált, hogy “Cseszd meg, Jimmy, nem semmi ez a gourmet cucc!” A stílusos gengszterek hangulatos kávézását az sem tudja beárnyékolni, hogy épp egy eltüntetendő hulla társaságában keresték fel Jimmyt.

Amélie csodálatos élete

A francia Jean-Pierre Jeunet formabontó és gyorsan kultikussá vált filmjében a kávé jelenléte folyamatos, hiszen a főhős, Amélie Poulain egy kávéházban dolgozik. Ám a kávénak komoly dramaturgiai szerep jut abban a jelenetben, amelyben kolléganőjét, Georgette-et egy kisebb munkahelyi baleset segítségével összehozza annak nagy szerelmével, Joseph-fel. A kerítés sikeres és eredményes lesz, ahogy a jelenetből kiderül…

Még több kávé az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top