Gasztro

A világ legegészségesebb menzái

Habár nálunk is elindult már a Minta Menza Program a közétkeztetésben, egyelőre még csak álmodozhatunk arról, hogy a mi gyermekeink is hasonló menüt kapjanak az iskolai ebédlőben, mint francia, spanyol vagy olasz társaik.

Nem szeretnénk most elmagyarázni, miért fontos, hogy gyerekeink ne csak otthon, hanem az óvodákban, iskolákban is megfelelő és egészséges ételekhez jussanak. Mutatunk inkább pár mintamenüt, a világ minden szegletéből, ahol nem kell konzultációt összehívni egy tápláló ebéd megfőzésére.

1. Franciaország

Tévedés azt gondolni, hogy a francia gyerekek csak sajtot esznek sajttal. Tény, hogy sokkal változatosabban fogyasztják, mint mi, de emellett halat, zöldségeket és sok gyümölcsöt is kapnak a menzán.

A világ legegészségesebb menzái

2. Spanyolország

A mediterrán étrend előnyeiről már mindenki hallott, így nem csoda, hogy ezeken a vidékeken élő iskolások étkeznek a legegészségesebben. Olívaolaj, fokhagyma, tenger gyümölcsei mindennapi szereplők a menüben.

A világ legegészségesebb menzái

3. Thaiföld

Az köztudott, hogy a thai ételek úgy általában egészségesek. Nagy százalékban tartalmaznak rizst vagy tésztát köretként. A helyi gyerekek kedvence a főtt csirke rizzsel, citromfüves leves.

A világ legegészségesebb menzái

4. Olaszország

Az olaszok pedig nem csak tésztát esznek, bár kétségkívül nagy mesterei. Nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, sőt egy állami rendelet alapján a közétkeztetésben csak helyi és biogazdaságokból származó alapanyagokat használhatnak fel. Így lehetséges, hogy az iskolai ételek egészségesebbek néha, mint amit otthon kapnak.

A világ legegészségesebb menzái

5. Finnország

Lehet, hogy hidegebb van, mint a mediterrán vidékeken, de ez nem azt jelenti, hogy a finn iskolások teletömnék magukat szénhidrátokkal, hogy ne fázzanak. Gyakran fogyasztanak bogyós gyümölcsöket, és télen sok meleg leves kapnak. Köretnek pedig zöldborsót, sárgarépát, salátát és teljes kiőrlésű kenyeret esznek.

A világ legegészségesebb menzái

6. Brazília

A brazil konyha nem sokkal egészségesebb, mint a magyar, de sok hüvelyest fogyasztanak rizzsel és sertéshússal. A desszert gyakran banánpuding.

A világ legegészségesebb menzái

7. Dél-Korea

Mivel az itteni ételek nyomokban sem emlékeztetnek az angolszász gyorskajákra, már nyert ügyük van a koreai iskolásoknak. Fehérje hús és tofu formájában van jelen, amit rövid ideig hőkezelt zöldségekkel kínálnak.

A világ legegészségesebb menzái

8. Görögország

Mediterrán ország lévén a görögök számára is végtelen mennyiségű egészséges alapanyag áll rendelkezésre: saláták, paradicsomból és uborkából, bárányhús és töltött szőlőlevél, joghurt és gránátalma, hogy csak a legmenőbbeket említsük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top