Gasztro

A 12 legdrágább étel a világon

Vannak emberek, akik méregdrága ételeket esznek, pedig nem is biztos, hogy sokkal finomabb ezek íze, mint amihez a normál földi halandók hozzájutnak. Az azonban biztos, hogy néhányan egy-egy fogásra annyit költenek, mint mi egy egész hónapban a család élelmezésére.
A 12 legdrágább étel

1. Lambda olívaolaj

A görög olívaolajat 500 ml-es parfümös üvegcsében értékesíti a Harrods üzletlánc. Darabja 22 ezer forint, átszámolva.
A 12 legdrágább étel

2. Tradicionális modenai balzsamecet

A Modena fekete aranyának is nevezett balzsamecetet 12 évig érlelik tölgyfa hordókban és szigorúan a trebbiani dombokról szedett szőlőből készült. Egy 100 ml-es üveg 25 éves modenai balzsamecet 52 ezer forint.
 

 

A 12 legdrágább étel

3. Civet kávé

Főleg Japánban és az Egyesült Államokban népszerű ez az igencsak drága kávé. Magas árát nem a finom ízének, sokkal inkább az előállítás során keletkezett költségeknek köszönheti: a kávészemeket először ugyanis a civet macska eszi meg, majd az ő ürülékéből szedegetik ki a betakarító munkások. Ezután viszik további feldolgozásra.

A 12 legdrágább étel

4. Yubari dinnye

Első ránézésre sima sárgadinnyének tűnhet, de héja sokkal simább, íze pedig édesebb a méznél. A Japánban igencsak népszerű dinnyét párban termesztik és értékesítik.
A 12 legdrágább étel

5. Densuka dinnye

Ez is nagyon hasonlít a mi görögdinnyénkre, de ez Hokkaido szigetén terem, és a legdrágább példány két és fél millió forintnak megfelelő USA dollárért kelt el.

A 12 legdrágább étel

6. Bagel

Persze itt sem egy egyszerű bagelről van szó. Fehér szarvasgombával, goji bogyóval, rizlingkocsonyával és némi aranylevéllel turbózott, 1000 dolláros szendvics.

A 12 legdrágább étel

7. Vanília

A második legdrágább fűszer, az egész világon közkedvelt. A legnagyobb vaníliatermesztő ország Madagaszkár.

A 12 legdrágább étel

8. Sáfrány

És elérkeztünk a világ legdrágább fűszernövényéhez, melyet por vagy szálas formában árulnak. A virág, illetve a porzók betakarítása eléggé munkaigényes, emiatt a magas ár. Grammja 52 ezer forint is lehet.
A 12 legdrágább étel

9. Matsutake gomba

A világ legdrágább gombája. Fenyőerdőkben terem, de mivel nagyon nehéz rátalálni, az ára is igencsak magas. A japán és kínai konyha kedveli. Ára pedig nagyban függ a származási helytől, mérettől, minőségtől. 8 millió forint is lehet kilója.

A 12 legdrágább étel

10. Fehér szarvasgomba

A világ talán második legdrágább gombafajtája. Termeszteni szinte lehetetlen, vadon nő, így pedig csak speciális kiképzett kutyák vagy disznók képesek megtalálni.

A 12 legdrágább étel

11. Kaviár

Ezen belül is az iráni Beluga kaviár a legmenőbb: egy igencsak ritka albínó tokhal ikráiról van szó, melyre nemritkán 25 évet is kell várni. Ez megmagyarázza hihetetlenül magas árát is.

A 12 legdrágább étel

12. Ehető arany

A luxus csúcsa pedig az ehető aranypehely. Hiszen hiába lehet megenni, sem íze, sem tápértéke, így nagyjából csak esztétikai szempontokat tudunk figyelembe venni. Grammja 14 ezer forint.

 

 
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top