Gasztro

Ezt fogjuk enni pár év múlva: tóban lakik a jövő kajája

A világon emberek millióit fenyeget az éhezés, a különféle szakemberek pedig már egy ideje kongatják a vészharangot: változtatnunk kell az étkezésünkön, különben bajok lesznek. Az egyik lehetséges megoldás a tavak felszínén ringatózik.

A jövő élelmiszerei között egyaránt találunk óceáni algákat, illetve rovarokból készült lisztet, vagy éppen tésztaféleségeket. A legújabb lehetséges jelölt a világ élelmezési gondjainak megoldására a közönséges békalencse, amelynek felhasználásával két legyet üthetünk egy csapásra.

A békalencse ugyanis az útszéli gaz vízi megfelelője, amely ráadásul, ha nagyon elszaporodik, súlyos károkat okozhat a tavak élővilágának. Emellett viszont rendkívül magas a fehérjetartalma: míg a szójabab egységnyi mennyiségének 36 százalékát teszik ki a proteinek, ez az arány a békalencsénél 45 százalékra rúg.

A békalencse rossz hatással van a vízi élővilágra
A békalencse rossz hatással van a vízi élővilágra

Nemrég egy chicagói élelmiszeripari konferencián már be is mutatták azt a magas fehérjetartalmú port, amelyet szárított békalencséből állítottak elő. A Lentein nevű élelmiszer 68 százalék fehérjét és rostanyagot tartalmaz.

Mindenmentes vegán szuperkaja

A Lentein egészséges vegán alternatívaként akár le is válthatja a tejport és a szóját. További előnye, hogy laktózmentes és gluténmentes is,emellett semmiféle genetikai módosítást nem végeztek rajta (nem mintha ez utóbbi bármit is jelentene, a legbióbb zöldség-gyümölcs is génmódosítás eredménye).

A Föld lakosságának a következő 30 évben a jelenlegi megtermelt mennyiségnél 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szüksége. A Lenteint gyártó Parabel nevű cég szerint a békalencse segítségével ez megvalósulhat.

A békát már eddig is ettük, a békalencse most jön (Fotó: Tumblr.com)
A békát már eddig is ettük, a békalencse most jön (Fotó: Tumblr.com)

A békalencse további előnye, hogy a nyílt vízfelszínről lehalászható, így nem foglal értékes mezőgazdasági területet. Gyakorlatilag bárhol termeszthető, ahol van természetes víz. A békalencse rendkívül gyorsan növekszik, minden 16-32 órában megduplázza a méretét – ezért akár naponta lehet betakarítani a “termést”. Emellett a jelenlegi tömegétkeztetési terményekkel szemben nincs szükség az öntözésére sem.

A Lentein a chicagói konferencián elnyerte az amerikai Élelmiszertechnológiai Intézet innovációs díját. A Parabel most Ugandában építi fel első üzemét, ahol évente mintegy 2000 tonnát állítanak elő a szárított békalencseporból.

További cikkek az egészséges táplálkozásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top