Gasztro

Így készül a 2 kilós snickers házilag

Manapság tulajdonképp trendinek számít, ha a boltban kapható – olykor kétes összetételű – finomságokat, egyéb termékeket házilag állítjuk elő. A menőségen túl nyilván ezáltal megpróbálhatjuk egészségesebbé tenni az étrendünket is, no persze nem mindegy, milyen alapanyagokat használunk.

Macaron, oreonutella, joghurthab, parfüm – akármeddig folytathatnánk a listát, mert receptet tényleg szinte mindenre találhatunk. Most a világ legnagyobb Snickersét ajánljuk, a csodálatos Ann Reordan és az ő How To Cook That-projektjének köszönhetően videón is követhetjük, hogyan készül ez a finoman szólva tömény édesség. Szülinapra, bulira ideális desszert és poén lehet (csak tudjuk biztosan, hogy senki nem allergiás a mogyoróra például.). Emlékeztetőül: ő az a hölgy, akinek a szivárványtortáját már ajánlottuk korábban.

Igy készül a 2 kg-os snickers házilag
 

A recept úgy szól, hogy először vegyünk (elő) egy 34×9 cm-es tálat, amibe majd a gigantikus csokiszelet kerül. A dobozt béleljük ki szilikonos sütőpapírral, aminek a lényege, hogy nem tapad egyik oldala sem, ma már elég sok élelmiszerboltban kapható. Szükség lesz 350 g pörkölt mogyoróra (ha nincs megpörkölve, a sütőben néhány perc alatt megpörkölhetjük).

A karamell készítése már kissé trükkös, cukorhőmérő is szükséges hozzá (nem egy rettenetes tétel, nagyobb konyhafelszerelési boltokban beszerezhető és ha már megvan, készülhet a saját nyalóka is, nem muszáj cukorból). Glükózszirup, tejszín, tej, porcukor szükséges hozzá (arányokat itt találtok). Keverjük össze, melegítsük és 115-116 foknál vegyük le a tűzről, keverjük el a mogyoróval, és öntsük a dobozba, egyengessük el, és hagyjuk kihűlni.

Jöhet a nugát része: glükóz- vagy kukoricaszirup, porcukor, víz, tojás, mogyoróvaj, só kell hozzá. A szirupot, a vizet és a cukrot kezdjük el melegíteni, hogy feloldódjon a cukor. A tojásfehérjét verjük fel, amint a szirup elérte a 121 fokot, tegyük bele a tojásfehérjék felét és a sót mixelés közben. Melegítsük újra a szirupot, most 148-149 fokig, és a fehérjével együtt a habverővel verjük tovább, tegyük bele a mogyoróvajat, és tegyük a kihűlt karamellre.

Igy készül a 2 kg-os snickers házilag
 

Jöhet a csokiborítás: ha kakaóvajat tartalmaz a csoki, temperáljuk, ha nem, akkor nem szükséges, csak folyékonnyá melegíteni vízgőz felett. Borítsuk be a kész, kihűlt nugátos karamellt a videón látható módon.

Ann szerint a kis csokiszelet 11 000 kalóriát tartalmaz – khmm, hát ne fogyókúra környékén készítsük talán –, 2 kg csoki biztosan jó sok embernek elég édesség. Csokira fel!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top