Gasztro

Befőzés: így készíthetsz házi olaszos paradicsomszószt

Elismerjük, ez a recept igényel némi erőfeszítést, ugyanakkor megéri a fáradságot, hiszen nagyszerű ízű és egészséges, tartósítószermentes olaszos paradicsomszószt készíthetsz.

Az olaszos paradicsomszószból érdemes több üveggel készíteni, hogy kitartson az egész téli szezonban. A szószt felhasználhatod levesek ízesítéséhez, pizzasütéshez, spagetti feltéthez keverve vagy paradicsomos köret készítéséhez.

Az olaszos paradicsomszósz hozzávalói

  • 1,5 kg paradicsom
  • 5 ek. minőségi szűz olívaolaj
  • 1 csipetnyi csípős pirospaprika pehely
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 mk. szárított kakukkfű
  • fél ek. szárított bazsalikom
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • fél mk. őrölt bors
Befőzés: így készíthetsz házi olaszos paradicsomszószt

Az olaszos paradicsomszósz elkészítése

A paradicsomot alaposan mosd meg folyó víz alatt, majd kockázd fel. A fehér közepét távolítsd el. Tedd fel egy nagyobb edénybe lassú tűzön főni. A forrástól számítva kb. 20-25 percig főzd. Paradicsompasszírozón nyomd át a megfőtt paradicsomot.

Közben nagyobb serpenyőben vagy lábasban óvatosan kezdd el hevíteni az olívaolajat az olaszos paradicsomszószhoz. Dobd rá a fokhagymát és a vöröshagymát, majd továbbra is lassú tűzön pirítsd. Öntsd rá az átpasszírozott paradicsomlevet, add hozzá a fűszereket, a cukrot. Továbbra is lassú tűzön főzd sűrűre.

Befőzés: így készíthetsz házi olaszos paradicsomszószt

Tisztára mosott, csírátlanított befőttes üvegekbe töltsd az elkészült olaszos paradicsomszószt. Zárd le a szintén fertőtlenített kupakokat, néhány percig állítsd fejre, majd száraz dunsztban tartsd egy napig.

Az olaszos paradicsomszószt hűvös helyen tárold. Felbontás után hűtőszekrényben 3-4 napig eláll.

További paradicsomszósz, olaszos ételek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top