Gasztro

Szilvás receptek, amiket muszáj kipróbálni

Itt a szilva, a nyár egyik utolsó bástyája, használjuk ki jól, mert lassan kénytelenek leszünk elbúcsúzni a zamatos gyümölcsöktől. Ma könnyű szeptemberi menüt hoztunk, szilvára hangolva.

Mi már túl is vagyunk a befőzésen, elkészítettük az idei szilvalekvárt, de még nem fogytunk ki az ötletekből, és újabb szuper szilvás sütit sütöttünk, ami mellé fantasztikus levest és salátát is készítettünk, mert egyszerűen nem bírunk betelni a szilvával.

Rozmaringos szilvakrémleves

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • a szilva édességétől függően 15-20 dkg cukor
  • csipet só
  • 1,2 liter víz
  • 1 nagy ág rozmaring
  • 1 citrom leve
  • kb. 1 kg szilva

Hozzávalók a vaníliás joghurthoz:

  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 25 dkg sűrű natúr joghurt

Hozzávalók a pirított zabpehelyhez:

  • 2 ek. cukor
  • 100 g zabpehely
Kategórialeves
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kimagozott szilvákat egy lábasba tesszük.

Felöntjük a vízzel, belerakjuk a rozmaringot.

Közepes lángon körülbelül 10 perc alatt puhára főzzük a szilvát.

Eltávolítjuk a rozmaringot, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk.

A forró leveshez keverjük a cukrot, a csipet sót, illetve a citrom levét.

Teljesen kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük lehűlni.

Közben elkészítjük a vaníliás joghurtot, és a pirított zabpelyhet.

A joghurtot kikavarjuk a vaníliás cukorral, majd hűtőbe tesszük.

A zabpelyhet összekeverjük a cukorral, és közepes lángon egy serpenyőben elkezdjük pirítani. Közben folyamatosan kevergessük, hogy a cukor meg ne égjen. 

Amikor a cukor már teljesen elolvadt le is vehetjük a tűzről.

Hűlni hagyjuk.

Tálaláskor a jéghideg levesre kanalazunk egy evőkanál joghurtot, és megszórjuk a pirított, karamellizált zabpehellyel.

 

 

Kacsamell saláta grillezett szilvával

Hozzávalók:

  • negyed tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. balzsamecet
  • 1 ek. méz
  • fél tk. (elhagyható) kínai ötfűszer keverék
  • negyed tk. őrölt gyömbér
  • 10 szem szilva
  • 2 marék (rukkola, bébispenót vagy madár) saláta
  • 25 dkg (bőr nélküli) kacsamell
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A lebőrözött kacsamellekről a hártyákat eltávolítjuk, majd vékony, hosszúkás csíkokra vágjuk.

A fűszerekkel és a sóval elkeverjük, 10 percig állni hagyjuk.

Közben a salátaleveleket megmossuk, a felesleges vizet papírtörlővel leitatjuk.

A salátát egy nagy tálra helyezzük.

Az olívaolajat elkeverjük a balzsamecettel és a mézzel. Félretesszük.

A szilvákat megmossuk, félbe vágjuk, és kimagozzuk. 

Száraz, forró serpenyőben mindkét oldalán körülbelül 1,5-2 percig sütjük.

A salátára szedjük.

Ugyanebbe a serpenyőbe felhevítünk 2 ek. olajat, majd a kacsamell csíkokat 4-5 perc alatt megsütjük.

A salátaágyra halmozzuk, végül meglocsoljuk az egészet a balzsamecetes öntettel.

 

 

Szilvás-gyömbéres diótorta fahéjas mascarponekrémmel

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortaformához:

  • 175 g liszt
  • 110 g cukor
  • csipet só
  • 2 db tojás
  • 175 g vaj
  • 6 g (kb. 1 tk.) sütőpor
  • 100 g darált dió
  • 1 lapos tk. őrölt gyömbér
  • 50 dkg kimagozott szilva

Hozzávalók a fahéjas mascarponekrémhez:

  • 2 ek. cukor
  • 1 lapos tk. őrölt fahéj
  • 1,5 dl habtejszín
  • 20 dkg mascarpone
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük.

A tojásokat egyesével a kihabosított vajas-cukros keverékhez adjuk. 

Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport, a diót, az őrölt gyömbért és a sót. 

Jól összekeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk. 

Az egészet határozott mozdulatokkal egynemű tésztává dolgozzuk.

A szilvából 40 dkg-ot kisebb darabokra vágunk, és lazán a tésztába forgatjuk.

A tésztát a tortaformába öntjük.

A maradék 10 dkg szilvát felezve a tészta tetején szépen elrendezzük, kissé bele is nyomjuk.

Előmelegített sütőben 1-1 óra 10 percig sütjük.

Közben elkészítjük a fahéjas mascarponekrémet.

A mascarponét egy nagyobb tálba öntjük.

Hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt, majd habverővel krémessé keverjük.

Végül az őrölt fahéjat is beleforgatjuk. 

Tálalásig hűtőbe rakjuk.

A kész tortát hűlni hagyjuk. 

Tálaláskor minden szelethez kanalazunk egy evőkanállal a fahéjas mascarponekrémből.

 

 

Még több szilvás recept az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top