Gasztro

Pitesütési kisokos

Egyszer kell rákapni a pitesütésre, onnantól kezdve hetente kerül majd az asztalra valamilyen édes vagy sós pite. A lehetőségek száma végtelen, ha megvan a jó alaptészta, miénk az egész pitevilág!

Lehet édes vagy sós, lehet tortaszerű vagy fedett a pite, de lehet akár rácsos is, készülhet egy nagy vagy több kicsi, ehetjük hidegen és forrón, télen és nyáron, kint és bent. Mindig akad valami belevaló, és mindig újabb alkalmat kínál vendégeink lenyűgözésére. Íme egy bevált recept, amellyel garantáltan omlós, könnyű és ízletes pitéket készíthetünk!

Pitesütési kisokos

Pâte brisée (alaptészta pitékhez)

Hozzávalók:

  • 25 dkg (BL55) liszt
  • egy csipet cukor
  • 7 gr finom szemű tengeri só
  • 1 közepes (5 dkg) tojás
  • 15 dkg vaj
  • 1 ek. hideg víz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vajat felhasználás előtt 20 perccel vegyük ki a hűtőből és vágjuk fél centis kockákra, majd tegyük félre – nagy melegben kevesebb idő is elég, ne hagyjuk túlságosan megpuhulni. A lisztet szitáljuk át, mert ezzel nemcsak megtisztítjuk, de levegőssé is tesszük, ezáltal jobb állagú lesz a pitetészta.

Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd egy halmot készítünk belőle a munkafelületünkön, a közepébe pedig egy mélyedést csinálunk, amibe beletesszük a vajat és az enyhén felvert tojást. Gyors mozdulatokkal az ujjaink hegyével dörzsöljük össze a lisztet a tojásos vajjal, míg nedves tengeri homok állagot kapunk. Adjuk hozzá a vizet és pár mozdulattal gyúrjuk át, míg azt nem érezzük, hogy összeállt a tészta, és szép sima felülete van. Nem szabad sokáig gyúrni, mert a kezünk melegétől megolvad a vaj és a végeredmény egy lapos, szívós rémség lesz. Fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük legalább fél órát.

A hűtőből kivéve gyúrjuk át a tésztagömböt néhány mozdulattal, nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra, és fektessük bele az előkészített formába. Ügyeljünk arra, hogy szépen kitöltse az alsó részt, és a felső részen egyenletesen dolgozzuk el a széleket. Tegyük a hűtőbe a kibélelt formát 20 percre. Hogyha marad a tésztából, csomagoljuk fóliába és fagyasszuk le. Az így félretett darabokból idővel összejön egy egész pitére való. 3 hónapig eláll a mélyhűtőben.

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréssel 160°C) és egy villával szurkáljuk meg a tészta alját, majd béleljük ki sütőpapírral és szórjunk bele egy réteg szárazbabot vagy kifejezetten erre a célra, kerámiából készült sütőbabot, ami lesúlyozza és így megakadályozza, hogy felpúposodjon. Ezt az eljárást nevezzük vaksütésnek – a tészta elősütésével megakadályozzuk, hogy elázzon a tölteléktől. A vaksütés nagy forma esetén 20 perc, kis formáknál elegendő a 10 perc.

A sütőből kivéve eltávolítjuk a babot és a sütőpapírt, majd az előkészített töltelékkel további 15 percet sütjük a nagy, 5-7 percet a kis formákat. Az elkészült pitéket hagyjuk legalább langyosra hűlni, ettől megszilárdul a töltelék, és gyönyörűen lehet vágni.

 

A pite szinte az összes nemzet konyhájában megtalálható, különböző néven, más-más tradicionális töltelékekkel. Édes vonalon a magyar konyhából is jól ismert klasszikus, az almás pite az örök favorit, de tőlünk nyugatabbra éppúgy hódolnak ennek az egyszerűen nagyszerű édességnek, nemhiába énekelte meg Madonna, sőt készült róla egy az amerikai pitét kevésbé kulináris oldaláról megközelítő vígjáték is.

A klasszikus kedvenc, az almás pite

Almás pite töltelék

Hozzávalók:

  • csipet finom szemű tengeri só
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 db citrom leve
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 15 dkg világos nádcukor
  • 5-6 közepes (Gala, Golden, Granny Smith) alma
  • 8-10 dkg zsemlemorzsa
  • pici fehérbors
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, durva reszelőn legyaluljuk, vagy vékony szeletekre vágjuk – mindkettőt érdemes kipróbálni. Az almát a citrom levével és héjával, a cukorral, a sóval és a fűszerekkel (bele lehet tenni a vaníliarudat is és a végén kidobni) fedő alatt 8-10 percet pároljuk, majd összekeverjük a zsemlemorzsával – ha szeleteltük az almát vigyázva, hogy ne törjön össze. A tölteléket elterítjük a tésztalapon, ha szeleteltük az almákat, akkor szépen kirakjuk vele a pitét.

 

 

Almás pite esetén érdemes a tésztából másfélszeres adagot készíteni, így marad tészta a pite tetejének berácsozására. Az alaphoz felhasználjuk a tészta kétharmadát – ezt hagyjuk picit vastagabbra, 5 mm-re nyújtsuk-, a maradék pedig a sütés végéig a hűtőben pihenhet. Mikor rásimítjuk a tölteléket az elősütött alapra, a maradék tésztát is nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra, csíkozzuk fel 1-2 cm szélesre és rácsozzuk be vele a pite tetejét. Mivel másfélszereztük a tésztaadagot (amihez így másfél tojás kellett csak), a maradék fél tojással kenjük le a tésztarács tetejét, hogy szép fényes legyen. Extra ropogós réteget varázsolhatunk rá, ha egy evőkanálnyi durvaszemű nádcukorral szórjuk meg, mielőtt a sütőbe tolnánk. Nagy forma esetén 15 percet, kis formáknál 5-7 percet sütjük, míg aranybarna színt kap.

Hidegen és langyosan is nagyon finom, a hedonistáknál pedig kötelező elem mellé egy gombóc vaníliafagylalt.

A francia klasszikus, a Quiche Lorraine

Aki inkább a sós pitéket kedveli, azoknak ajánlom ezt a gazdagon krémes, füstösen illatozó változatot. Egy könnyű olaj-ecet öntetes salátával, el sem tudnék képzelni pazarabb ebédet.

Quiche Lorraine töltelék

Hozzávalók:

  • finom szemű só
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 3 tojássárgája
  • 3 dl 30%-os tejszín
  • 1/8 frissen őrölt szerecsendió
  • frissen őrölt fehérbors
  • 15 dkg jól olvadó (Camambert, Comte, Gruyére) sajt
Kategóriavacsora
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és közepes lángon aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük. Az egész tojást, a tojássárgákkal, a tejszínnel és a fűszerekkel simára keverjük. A formákban elosztjuk a szalonnát és a sajtot, majd ráöntjük a tejszínes keveréket. Itt ugyancsak 15 percet sütjük nagy forma esetén, kis formáknál 5-7 percet, míg aranybarna színt kap. Hagyjuk langyosra hűlni, és már tálalhatunk is.

 

 

Még több piterecept az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top