Gasztro

Betett a hőség az idei almatermésnek

Nemcsak, hogy kevés lesz a magyar alma, hanem méretében, színében sem a megszokott gyümölcsöt kapjuk.

Az idén 500 ezer tonnához közeli almatermés várható az országban a tavalyi több mint 900 ezer tonnával szemben. Pedig júniusban még 500-600 ezer tonna körüli termést becsültek a szakemberek, ám a nyári aszálykárok miatt inkább a félmillió tonnához lesz közelebb a mennyiség. A kevesebb termés mellett jelentős minőségi problémákra, méret és színeződési gondokra is lehet számítani a csapadékhiány miatt.

Betett a hőség az idei almatermésnek

Kinyírta az almát a 40 fok

A lassan extrém méretű aszály az ország szinte minden ültetvényét sújtja. A júliusi–augusztusi két-két hetes, 40 Celsius fokhoz közeli hőség még a legkorszerűbb, öntözött ültetvényekben is terméskiesést okoz, mivel a gyümölcsök mérete lényegében nem fejlődött a fákon. A későbbi érésű fajtáknál még javulhat a méret és a színeződés, ha kedvezőbbre fordulna az időjárás.

Betett a hőség az idei almatermésnek

Almahiány lesz?

Ám nem csak a magyar alma járt pórul idén: Európában sehol sem várható nagy termés. A tavalyi készleteket a tárolókból már eladták a kontinensen, és az almasűrítmény-piacon is hasonló a helyzet.

És ezt tudtad? Eddig rosszul szeletelted az almát!

Addig is: pár almarecept az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top