Gasztro

Befőzés: így készíthetsz mindenmentes szilvabefőttet

Cukor- és tartósítószer nélkül készíteni befőttet? Igen, lehetséges. Ráadásul csöppet sem bonyolult, ugyanakkor egészséges és nagyon finom mindenmentes szilvabefőttet tehetsz el télire.

A mindenmentes befőtt a gyümölcsön és a hozzáadott vízen kívül valójában semmit sem tartalmaz, így természetesen cukrot és tartósítószert sem. A mindenmentes szilvabefőtt elkészítése csöppet sem bonyolult, de valamivel több odafigyelést igényel, mint a hagyományos módon készült befőtteké. Próbáld ki receptünket, hiszen egészséges és nagyon finom befőttet rakhatsz el a téli hónapokra.

Befőzés: így készíthetsz minden mentes szilvabefőttet

Így készítsd el a mindenmentes szilvabefőttet

Moss meg nagyon alaposan 4 kg érett és egészséges szilvát. A befőzéshez nagyon fontos, hogy dobd ki a túlérett, a megnyomódott, vagy már erjedésnek indult szemeket.

A befőzéshez érdemes akkora üvegeket választani, amelyek tartalma a felbontást követően gyorsan elfogy. A tartósítószer nélkül készült befőtt ugyanis még a hűtőszekrényes tárolást sem viseli néhány napnál tovább.

Lényeges, hogy a befőttesüvegeket elmosogatásukat követően 15-20 percen át fedővel együtt forró vízben csírátlanítsd. Hagyhatod a vízben kihűlni, és lehetőleg fakanál vagy ételcsipesz segítségével vedd ki azokat a felhasználás előtt a vízből.

Töltsd meg szorosan a befőttesüvegeket az előkészített gyümölccsel. Ügyelj rá, hogy a kezed is nagyon tiszta legyen. Még jobb, ha a gyümölcsöt is fertőtlenített ételcsipesz segítségével teszed az üvegekbe.

Befőzés: így készíthetsz minden mentes szilvabefőttet

A szilvával megtöltött üvegeket forralt vízzel töltsd fel, és csavard rájuk a tetőt. Fejre fordítva ellenőrizheted, megfelelően zárnak-e.

Az elkészült üvegeket állítsd nagyobb lábas vagy fazék aljára, és töltsd fel az edényt annyi vízzel, hogy nagyjából a befőttek háromnegyedéig érjen. Lassan melegítve, a forrástól számítva 30 percig főzd a mindenmentes szilvabefőtteket.

A félóra leteltét követően hagyhatod egyszerűen a most már fedővel lefedett edényben a befőtteket kihűlni, vagy kivéve azokat dunsztolhatod is egy-két napig.

Felbontás után a mindenmentes szilvabefőttet hűtőszekrényben tárold, és lehetőség szerint minél előbb fogyaszd el.

További befőzési témájú cikkek az NLCafén:

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top