Gasztro

Befőzés: így készíts mindenmentes őszibaracklekvárt

A lédús és zamatos őszibarackból különlegesen finom lekvárt főzhetsz. Ráadásul a gyümölcsön kívül semmi egyéb hozzávalóra nincs szükséged. Készíts velünk mindenmentes őszibaracklekvárt.

A zamatos, édes és lédús őszibarack különösen alkalmas arra, hogy egészséges és mégis ízletes lekvárt főzz belőle cukor- és tartósítószer-mentesen.

Befőzés: így készíts mindenmentes őszibarack lekvárt

A mindenmentes őszibaracklekvár hozzávalói

  • 3 kg egészséges őszibarack
  • 10-12 db 2 deciliteres befőttesüveg

A mindenmentes őszibaracklekvár legfontosabb tudnivalói

Nagyon fontos, hogy a befőttesüvegeket tökéletesen csírátlanítsd, hiszen a lekvárban nincs tartósítószer, ami megóvná a megromlástól. Márpedig ha üvegeid nem kellően tiszták, sajnos a lekvár könnyen tönkremehet. Ehhez tökéletes megoldás, ha az üvegeket a kupakokkal 20 perc alatt kifőzöd.

Az is nagyon fontos szempont, hogy a befőzéshez kizárólag egészséges, érett őszibarackot használj. A megnyomódott, erjedésnek indult gyümölcsből sem tudsz mindenmentes lekvárt főzni.

Befőzés: így készíts mindenmentes őszibarack lekvárt

Így készíts mindenmentes őszibaracklekvárt

Alaposan mosd meg a gyümölcsöt, majd a “talpán” vágj keresztet. Ne legyen túl mély a bemélyedés, mindez arra szolgál, hogy a héjat könnyedén el tudd távolítani. Tégy föl vizet forrni, és dobd bele a gyümölcsöket. 1-2 perc múlva szűrőkanállal szedd ki, vágd félbe, távolítsd el a magokat és húzd le a héjat. Darabold fel az őszibarackot.

Tedd főzőedénybe a gyümölcsöt, és lassú tűzön főzd a forrástól számított 40-45 percen át. A forró lekvárral töltsd meg az üvegeket, csavard rá a kupakot, fordítsd fejre 5-10 percre. Hűvös helyen tárold. Felbontás után a mindenmentes lekvárt a lehető leggyorsabban fogyaszd el.

További cikkek lekvár, befőzés témában az NLC-n

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top