Gasztro

3 illatos desszert – sütik levendulával

Levendulából nemcsak parfümöt és szappant, hanem isteni, illatos édességeket is készíthetünk. Hoztunk is 3 klassz receptet.

Mi már a levendulás sárgabaracklekvárért is odavoltunk, így ezeknek a sütiknek sem tudunk ellenállni. Ha ti is odavagytok a provence-i illatokért, akkor már csak azt kell eldönteni, melyik sütivel kezditek a próbálgatást.

Levendulás citrompite

Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű piterformához):

  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 10 dkg hideg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 6 dkg porcukor

Hozzávalók a levendulás citromkrémhez:

  • 15 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 1 tojássárgája
  • kb. 3 citrom leve
  • 150 ml habtejszín
  • 3 citrom reszelt héja
  • 3 púpos tk. szárított levendula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt készre sütjük. A tésztakosarat hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben elkészítjük a citromkrémet. A tejszínt forráspontig melegítjük. A tűzhelyről levéve hozzáadjuk a levendulavirágot. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a levendulát leszűrjük.

A tejszínhez keverjük a cukrot, a citromok levét, reszelt héját, a tojásokat és a tojássárgáját. Vízgőz felett sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A pitetésztába töltjük a citromkrémet. Lehűtve tálaljuk.

 

 

 

Levendulás keksz

Hozzávalók 24 db-hoz:

  • 30 dkg liszt
  • csipet só
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 2 púpos tk. szárított levendula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet a csipet sóval, a porcukorral és a szárított levendulavirággal. Hozzáadjuk a hideg, kis darabokra vágott vajat. Ujjunkkal elmorzsoljuk, végül a tojássárgáját is beledolgozzuk, egynemű tésztát gyúrunk. A tésztából hengert formázunk, éles késsel körülbelül 1 cm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Hűtőbe tesszük fél órára. 

Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. 

Fél óra leteltével a kekszekkel kirakott tepsit a sütőbe tesszük, 7-8 perc alatt készre sütjük. 

 

 

Sárgabarackos galette levendulafagylalttal

Hozzávalók a galette-hez (18 cm átmérő):

  • 180 g liszt
  • 1 csapott ek. cukor
  • csipet só
  • 125 g hideg vaj
  • 1-3 ek. hideg víz
  • csipet szárított levendula
  • 300 g sárgabarack

Hozzávalók a levendulafagylalthoz:

  • csipet só
  • 200 ml teljes tej
  • 2 tojássárgája
  • 200 ml habtejszín
  • 200 ml cukrozott sűrített tej
  • 4 púpos tk. szárított levendula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A fagylalthoz a tejszínt a tejjel és a sűrített tejjel egy lábasban forráspontig melegítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a levendulát, hűlni hagyjuk legalább 20 percig, majd a tejszínes keveréket leszűrjük. Belekeverjük a tojássárgákat és a csipet sót. A tűzhelyre visszatéve alacsony lángon néhány percig főzzük. A masszát hagyjuk teljesen kihűlni. Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.

A galettéhez a lisztet a cukorra és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon.  Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A sárgabarackot felszeleteljük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ráhalmozzuk a sárgabarackot úgy, hogy a szélén kb. 3-4 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Szórjuk meg egy csipet levendulával. Tegyük a sütőbe, 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.

A még meleg galettét levendulafagylalttal tálaljuk.

 

Még több cikk a levenduláról az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top