Gasztro

Befőzés: így készül a mindenmentes sárgabaracklekvár

Mindenmentes sárgabaracklekvárt egészen biztosan nem kapsz boltban. Miért jó vele elbíbelődni? Mert szuperegészséges, finom és nagyon egyszerű elkészíteni!

A legegészségesebb lekvár az, amit magad készítesz friss, nap érlelte gyümölcsből, tartósítószer-, cukor és minden egyéb hozzávaló nélkül. Próbáld ki ezt a mennyei mindenmentes sárgabaracklekvárt, és nem akarsz többé boltban kapható dzsemet kenni sem a kenyeredre, sem a palacsintába.

Befőzés: így készül a mindenmentes sárgabarack lekvár

A mindenmentes sárgabaracklekvár hozzávalói

  • 3 kilogramm sárgabarack
  • és semmi más
  • ha mindenképpen édesítenéd, használhatsz 30 dkg nyírfacukrot vagy mézet

A legfontosabb tudnivalók mindenmentes lekvár befőzésekor

A legfontosabb szabály, hogy mindenmentes lekvárodhoz kizárólag egészséges gyümölcsöt használj fel. A megnyomódott, túlérett, icipicit is erjedésnek indult gyümölcs könnyen tönkreteheti lekvárodat.

A befőttesüvegek és kupakok csírátlanítására is nagy hangsúlyt kell fektetni. Mosogatógép 70 fokos programja tökéletesen fertőtlenít, ennek hiányában fazékban vizet forralva, majd az edény aljára helyezve az üvegeket és kupakokat húsz percen át kifőzve is tökéletes eredményt kapsz. Fontos, hogy a fertőtlenített üvegeket, kupakokat lehetőleg kézzel ne érintsd meg, nagyobb és természetesen tisztára mosott csipesszel fogd meg.

Befőzés: így készül a mindenmentes sárgabarack lekvár

A mindenmentes sárgabaracklekvárt így készítsd el

A gyümölcsöt mosd meg, majd nagyobb edényben forrósíts vizet, és a barackokat részletekben öntsd a fazékba. Néhány másodperc múlva szűrőkanállal vedd ki, tedd üvegedénybe. Távolítsd el a héjakat és a magokat, majd darabold fel a gyümölcsöt. Nem baj, ha nem túl apró.

A lekvárfőző edényedbe öntsd bele az előkészített sárgabarackot, és lassú tűzön, a forrástól számítva nagyjából 35-40 percig főzd. Ha mindenképpen édesítenéd a lekvárodat, a mézet ekkor add hozzá. Végezz próbát, egy evőkanálnyi lekvárt tégy kistányérra, és várd meg, hogy kihűljön. Ha túlságosan folyósnak találod, főzd még további 10-15 percig. Ha kellően besűrűsödött, a forró lekvárral máris megtöltheted az előkészített és csírátlanított befőttes üvegeket. Csavard rá a kupakot, fordítsd fejjel lefelé, hagyd így néhány percre, majd ha kihűltek a mindenmentes lekvárok, teheted a konyhapolcra vagy a kamrába.

Tipp: Édesítés nélkül sem lesz savanyú a lekvár, hiszen az üvegben a sűrűsödéssel együtt az ízek is változnak. Ajánlott kisebb méretű üvegeket használni, melyek tartalmát egy étkezéssel elfogyasztjátok, mert a mindenmentes lekvárok felbontás után csak nagyon rövid ideig tárolhatók.

További befőzéssel, lekvárokkal kapcsolatos cikkek az NLCafén:

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top