Gasztro

Befőzés: így készül a mindenmentes meggybefőtt

Cukor- és tartósítószermentes meggybefőttet készíteni nem olyan ördöngösség, mint amilyennek elsőre tűnhet. Mindenképpen érdemes vele megpróbálkozni, hiszen a boltban kaphatókhoz képest finomabb, és sokkal egészségesebb.

A mindenmentes meggybefőtt cukrot és tartósítószert sem tartalmaz. Elkészítése nem bonyolult, bár valamivel több odafigyelést igényel. Ennek ellenére érdemes megpróbálkozni vele, hiszen sokkal egészségesebb és finomabb a boltban kapható meggybefőttekhez képest.

Befőzés: így készül a minden mentes meggybefőtt

Mindenmentes meggybefőtt

Alapszabály a mindenmentes befőzésnél, hogy a normál méretű (720 ml) befőttesüvegeket elmosogatásukat követően 15-20 percen át fedővel együtt forró vízben ki kell főzni. A nagyon alaposan megmosott 5 kilogramm mennyiségű meggyet szorosan töltsd bele az üvegekbe. Ha mag nélkül jobban szereted a befőttet, akkor magozd a meggyet, viszont ez esetben 6 kilónyi gyümölccsel számolj.

Befőzés: így készül a minden mentes meggybefőtt

Forróvízzel töltsd fel a meggyel megpakolt üvegeket, majd csavard rájuk a tetőt. Fejre fordítva ellenőrizheted, hogy megfelelően zárnak-e. A meggybefőtt nem lesz savanyú cukor nélkül sem, ha mégis inkább az édesebb ízeket kedveled, üvegenként 1-2 evőkanálnyi nyírfacukorral vagy mézzel édesítheted.

Állítsd nagyobb fazékba a befőtteteket, majd önts alájuk annyi vizet, amennyi az üvegek nyakáig ér. Lassan hevítve, a gyöngyöző forralástól számítva 30 percig főzd a befőtteket. Ha elkészültél a befőzéssel, az üvegeket hagyhatod a vízben kihűlni, vagy dunsztolhatod is.

Felbontás után a mindenmentes meggybefőttet hűtőszekrényes kell tárolni, és 1-2 napon belül el kell fogyasztani.

További cikkek befőzés, meggy témában az NLC-n:

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top